Slovensko na pražskom veľtrhu Svět knihy 2014

Po minuloročnom čestnom hosťovaní sa Slovensko vrátilo na medzinárodný knižný veľtrh Svět knihy v Prahe. V dňoch 15. až 18. mája 2014 za bránami Veletržního paláce v pražských Holešoviciach pripravilo Literárne informačné centrum niekoľko podujatí.

V úvodný deň Miroslava Vallová odprezentovala preklady kníh Jána Roznera 7 dní do pohřbu, Klára a bubáci Petry Džerengovej Nagyovej a Taký bol Ladislav Mňačko Jozefa Leikerta. O knihách sa rozprávala spolu s Luciou Šavlíkovou z vydavateľstva Mladá fronta, Richardom Štenclom, šéfredaktorom vydavateľstva Prostor a Vladimírom Skalským, predsedom Združenia Slovákov žijúcich v zahraničí. Potom sa s českým publicistom Petrom Fischerom sa v programe Filozof v meste rozprával slovenský filozof Miroslav Marcelli. Na ďalšej akcii Marcelli spoločne s profesorom Alexandrom Bröstlom predstavil Edíciu právnickej literatúry Exempla iuris vydavateľstva Kalligram. Poetka Dana Podracká čítala zo svojej zbierky Persona a Milan Hrabal prezentoval jej český preklad. Pavol Rankov je už za riekou Moravou známou osobnosťou - vo vydavateľstve Host vyšli v češtine jeho knihy Matky a Stalo sa prvého septembra. V sobotu besedoval s prekladateľom Miroslavom Zelinským. Český preklad knihy Gustáva Murína Slovenská mafie v Praze pokrstil herec Marek Vašut. Pavla Vilikovského publiku v preplnenom Literárním sále predstavil filmový a literárny kritik, spisovateľ a publicista Jan Lukeš.

Prezentáciu Slovenska na veľtrhu doplnila autorská výstava najnovších portrétov súčasných slovenských spisovateľov významnej slovensko-talianskej fotografky Lucie Gardin.