Slovensko na Světe knihy 2021

Dlhé čakanie na návrat do normálnych pomerov, kde osobné stretnutia nie sú raritou, sa skončilo. Viac ako tisíc účinkujúcich sa zúčastnilo na septembrovom medzinárodnom veľtrhu Svět knihy 2021 v Prahe. A hoci návštevnosť bola mierne nižšia ako v posledných rokoch pred pandémiou (organizátori tentokrát odhadli 35 tisíc divákov), opäť sa diskutovalo a podpisovalo, rady na autogram neraz dosahovali i sto metrov. Čestným hosťom bolo Francúzsko a z Paríža pricestovali autori ako Muriel Barbery, Laurent Binet, alebo Benoît Duteurtre, no zaujali aj spisovatelia z iných končín sveta – napríklad David Mitchell, či nigérijská hviezda Chimamanda Ngozi Adichie.

V našom stánku sme vystavovali viac ako 400 titulov od 40 vydavateľov a na rôznych pódiách autori predstavili svoje nové preklady do češtiny. Eva Maliti Fraňová hovorila o Arianinej stratenej knihe (vyd. Novela bohemica), Vanda Rozenbergová o knihe Tri smrtky sa plavia (Host) a Koloman Kertész Bagala uviedol spolu s vydavateľom Petrom Minaříkom z Větrných mlýnov trojicu autorov Zuska Kepplová, Marek Vadas a Balla.

Vyhlásili sme aj laureáta deviateho ročníka literárnej súťaže o najlepší preklad Dunaj na Vltave, v ktorom sa prekladal úryvok z knihy Šeptuchy Aleny Sabuchovej. Víťazkou sa stala mladá prekladateľka, ale stará známa tejto súťaže Zuzana Kalinová.


Veľmi silný náboj mali pre mňa stretnutia s bieloruskými spisovateľmi, ktoré organizovala Ambasáda nezávislej bieloruskej kultúry pod vedením bohemistu Siarheja Smatryčenka, predovšetkým večer poézie a hudby na železničnej stanici Praha Bubny, kde sa páral pletený portrét diktátora Lukašenka a ktorý moderoval Michael Kocáb. Bežný čiteteľ pozná z Bieloruska maximálne nobelistku Svetlanu Alexijevič a tak sme tu mohli spoznať tých najlepších súčasných autorov. Prišlo ich osemnásť, medzi nimi napríklad Alherd Bacharevič, Andrej Chadanovič, Max Ščur, Kriscina Bandurina, alebo Julija Cimafiejeva. Len štyria z nich mali po veľtrhu namierené domov do Minska. Tí ostatní sa pred prenasledovaním uchýlili do rôznych končín Európy. Návšteva ich predstavenia tak bola aj gestom podpory a solidarity s ľuďmi, trpiacimi pod Lukašenkovou diktatúrou.

Marek Vadas

  • Slovensko na Světe knihy 2021 - 0
  • Slovensko na Světe knihy 2021 - 1
  • Slovensko na Světe knihy 2021 - 2
  • Slovensko na Světe knihy 2021 - 3
  • Slovensko na Světe knihy 2021 - 4
  • Slovensko na Světe knihy 2021 - 5
  • Slovensko na Světe knihy 2021 - 6
  • Slovensko na Světe knihy 2021 - 7
  • Slovensko na Světe knihy 2021 - 8