Slovensko na veľtrhu v Bologni

Slovensko bude v marci čestným hosťom na najvýznamnejšom veľtrhu detskej knihy v Bologni. Na túto príležitosť sa čaká niekoľko rokov a krajinám ponúka veľa možností ako prezentovať svoju kultúru, vydavateľstvá a tvorcov. Preto sa na prípravách okrem Literárneho informačného centra či Bibiany podieľajú viaceré subjekty, vrátane ministerstva kultúry.

Získať pozíciu čestného hosťa na bolonskom veľtrhu je jedinečnou príležitosťou, tvrdí koordinátorka našej prezentácie Miroslava Vallová. "Je to najdôležitejšie, najhlavnejšie miesto, pokiaľ ide o detskú knihu, kde sa rozdávajú karty a peniaze. Detská kniha, to je vynikajúci obchod a Bologna je to miesto, kde sa sktuočne točia obrovské peniaze, obrovské príležitosti. Byť čestným hosťom v Bologni je obrovská príležitosť."

Aj preto MK SR podporilo našu prezentáciu. Generálny riaditeľ sekcie umenia Peter Kováč. "MK SR sa rozhodlo podporiť účasť Slovenska na Medzinárodnom knižnom veľtrhu detskej knihy v Bologni sumou 300.000 eur. Považujeme to za veľmi dobre vynaložené prostriedky, pretože bolonský knižný veľtrh je najväčší svojho druhu na svete. Naozaj sa tam stretávajú vydavatelia zo všetkých kontinentov a byť čestným hosťom tohto festivalu je mimoriadne vyznamenanie."

Získať pozíciu čestného hosťa je niekoľkoročná práca a Miroslava Vallová to hovorí na základe vlastnej skúsenosti. "V roku 2003 sme navštívili riaditeľku veľtrhu a požiadali ju, aby zaradila Slovensko medzi čakateľov o čestné hosťovanie. Začiatkom roku 2006 sme dostali súhlas s tým, že v roku 2010 budeme čestným hosťom." A pretože takúto príležitosť a nemalé finančné prostriedky, nejde len o dotáciu z MK SR, treba využiť čo najlepšie, v Bologni nás budú reprezentovať nielen detské knihy a vydavatelia, ale aj ďalšie oblasti našej kultúry: výtvarníci, hudba, divadlo, film, hračky, nebudú chýbať odborné semináre. Okrem výstavy jedného z našich najznámejších ilustrátorov, Dušana Kállaya, bude v jednej z najlepších talianskych galérií, v galérii Mambo, projekt Mateja Kréna. Kurátor a šéf Galérie mesta Bratislavy Ivan Jančár hovorí, že Skener je najväčšou stavbou z kníh. "Bude pozostávať zo 100.000 kníh, bude to obrovská scéna - 12x27 m, vnútri bude vytvorený ďalší iluzívny, nekonečný priestor."

Miroslava Vallová zdôrazňuje, že naša prezentácia sa pripravuje už dva roky a veľtrh rozhodne nemá byť tou príslovečnou záverečnou bodkou. Kontakty, ktoré sa na ňom zrodia, budú totiž pokračovať.

 

http://www.rozhlas.sk/inetportal/web/index.php?lang=1&stationID=0&page=showNews&id=79935