Slovensko-srbskú knižku privítali v Mrkonjić Grade

V srbskom vydavateľstve CompuTech doo Belehrad vyšla v roku 2020 dvojjazyčná kniha pre deti Povesti spod Vitoroga/Priče ispod Vitoroga. Do srbského jazyka ju preložil Martin Prebudila. Kniha čerpá námety z čarovného prostredia Janjskej náhornej plošiny v Republike srbskej v Bosne a Hercegovine. V septembri som mala príležitosť knižku predstaviť čitateľom práve tam – v malebnom, ale aj drsnom kraji pod Vitorogom.

Prezentácii predchádzala malá internetová súťaž v podobe kvízu, do ktorej sa zapojilo 44 detí zo Šipova a okolia. V kvíze si deti mohli overiť znalosti z geografie a histórie svojho kraja.

Knižku sme predstavili najskôr deťom v obci Jezero. Táto malá obec sa preslávila vo svete tým, že po nej pomenovali jeden kráter na Marse. Starostka Jezera Snežana Ružičić plánuje toto prepojenie s planétou využiť ako inšpiráciu na podporu záujmu mladých ľudí o vedu a výskum. Pod jej záštitou sme v spolupráci so Základnou školou Vuk Karadžić pripravili interaktívny program pre deti 4. – 9. ročníka. Žiaci sa zoznámili s úryvkom z knihy a tvorili ilustrácie, z ktorých najkrajšie sme odmenili knižkami.

„Väčšinu dôležitých vecí na svete dosiahli ľudia, ktorí sa snažili, aj keď sa zdalo, že vôbec žiadna nádej neexistuje (Dale Carnegie),“ napísala pod svoju kresbu žiačka deviateho ročníka.

„Presne o tom hovorí príbeh o Jelene, ktorý sme čítali,“ vysvetlila deviatačka Natália.

Druhá prezentácia sa uskutočnila v meste Mrkonjić Grad a zorganizovala ju Omladinska Organizacija Centar Mrkonjić Grad v átriu kultúrneho domu JU Kulturni centar Petar Kočić Mrkonjić Grad. Zišli sa tu najmä mladí ľudia – stredoškoláci a ich pedagógovia. Opäť mali možnosť získať knihu, ak správne odpovedali na kvízové otázky.

„Je pre nás veľmi dôležité, aby zahraniční autori písali nové diela o našej domovine a aby sa obraz o krásach nášho regiónu šíril do sveta,“ povedal Borislav Đurić z OO Centar. „Verím, že táto kniha bude aj silným podnetom pre našich čitateľov k ďalšiemu spoznávaniu slovenskej, ale aj iných kultúr.“

Obe podujatia sa konali za účasti TV Banja Luka a RTRS Mrkonjić Grad, ktoré o nich odvysielali krátke reportáže.

Na druhý deň som navštívila základné školy v Šipove a Strojiciach a venovala som im knihy do školských knižníc, ako aj do novovznikajúcej skromnej knižnice v malej obci Novo Selo – kde, podľa slov jej starostky, deti nemajú návyk čítať z jednoduchého smutného dôvodu – donedávna nemali k dispozícii žiadne knihy.

Cestu do Bosny a Hercegoviny som uskutočnila s podporou Fondu na podporu umenia, za čo som veľmi vďačná.

Reportáže z podujatí sú dostupné na YOUTUBE:

https://www.youtube.com/watch?v=zklmVd52xZ8&t=1s

https://www.youtube.com/watch?v=W7FSRMFs2ic&t=2s

  • Slovensko-srbskú knižku privítali v Mrkonjić Grade - 0