Noc literatúry v Nitre už druhý rok zastrešuje nezávislé kultúrne centrum Hidepark Nitra, ktoré sídli za riekou na periférii mesta. Vďaka tomuto podujatiu naše centrum prekonáva istý odstup a preniká do vnútra mesta, kde spolu s posolstvom nezávislej kultúry šíri myšlienku jedinečného podujatia Noci literatúry.

Keď nováčikom opisujem, v čom je táto literárna udalosť výnimočná oproti iným formátom, vždy vyzdvihnem fakt, že sa čítajú tie isté úryvky z kníh súčasne v Paríži, Miláne, Prahe, Košiciach... A jedna z nich je i slovenská, nehovoriac o fakte, že ide o najsúčasnejší a najlepší výber z európskej literárnej produkcie. Práve spájanie je pre nás na tejto udalosti najdôležitejšie. Tento rok sme spojili päť miest z minulého roka s piatimi novými. Ostala tak galéria, najobľúbenejšie kaviarne, no pridali sa i dve obľúbené krčmy a novovzniknutý antikvariát.

Spájajú sa aj predčítavači – herci z rôznych divadiel, známe osobnosti spoločenského života a tretieho sektora i pedagógovia z dvoch nitrianskych univerzít. Na dobrovoľnej báze sa zas zapájajú študenti s láskou k literatúre i miestni dobrovoľníci, pre ktorých je toto podujatie ďalšou čiarkou do ich bohatého dobrovoľníckeho životopisu. A diváci? Stretnete študentov rôznych stupňov škôl, miestnych cyklistov, rodičov s deťmi, aktivistov z neziskových organizácií i skupinu starších dám, poctivo držiacich vytlačené mapky.

Keďže sa každý rok usilujeme urobiť toto podujatie čo najpohodlnejšie a najpríťažlivejšie pre čo najširší okruh ľudí, vyrábame účastnícke kartičky, na ktorých sa nachádza mapa a zoznam miest. Na každom stanovišti je určený dobrovoľník, ktorý k príslušnému názvu miesta otlačí pečiatku a každý účastník s aspoň piatimi pečiatkami sa zapája do žrebovania o knihy. Tie nám ako sponzorský dar poskytli vydavateľstvá Slovart, Zelený kocúr, Tatran, Portugalský inštitút, Ikar a Odeon.  

Spájanie, to je myšlienka, pre ktorú venujeme toľko energie tomuto organizačne náročnému podujatiu, ktoré pripomína putovanie. Za krásou, za relaxom, za knihami. A aj keď sú cesty k cieľu rozdielne, napokon sme sa všetci postretali v jednom bode. Tento rok sme totiž urobili výnimku a predĺžili čas čítania na jednom mieste, kde sme vyžrebovali osem výhercov kníh a kde sme našim pomocníkom odovzdali dobrovoľnícky koláč.

Na záver by som našu Noc literatúry zhrnula v číslach: 10 kníh, 10 miest na čítanie, 20 čítajúcich, 16 dobrovoľníkov, 8 sponzorských darov, vyše 100 účastníkov a dve spokojné organizátorky.
 
Jana Popovicsová