Sprievodná akcia v slovenskom stánku na MKV vo Frankfurte

Počas tohtoročného Medzinárodného knižného veľtrhu vo Frankfurte sa konali aj sprievodné akcie v spoločnom slovenskom stánku, ktoré zorganizovalo Literárne informačné centrum. Všetky tri prezentácie sa uskutočnili vo štvrtok 10. 10. 2002. Správa o nich bola zaradená aj vo veľtržnom programovom katalógu sprievodných podujatí, takže všetci účastníci veľtrhu sa o nich mohli včas dozvedieť. Spojený blok, v ktorom predstavilo LIC druhý zväzok Albumu slovenských spisovateľov v nemčine, riaditeľ vydavateľstva DAJAMA Dr. Daniel Kollár celú vydavateľskú produkciu, ale predovšetkým najnovšie tituly, a riaditeľka vydavateľstva Q 111 pani Kveta Dašková jeden zo svojich najnovších titulov, knihu Tri mestá od troch autorov v troch jazykoch, sa konal v spoločnom slovenskom stánku v hale číslo 5 o 14.00 hodine. Presne v tom istom čase sa v rámci knižného veľtrhu konalo ďalších tridsať (!) podujatí, ktoré sa tiež usilovali pritiahnuť pozornosť publika. Potešilo nás, že našej prezentácie sa zúčastnilo viacero zahraničných záujemcov, medzi nimi zástupcovia poľských aj českých vydavateľstiev, nemeckí aj rakúski vydavatelia, prekladatelia, zástupkyňa z manažérskeho tímu frankfurtského veľtrhu a mnohí ďalší hostia. 
           Na úvod všetkých prítomných privítal Dr. Timura, ktorý v stručnosti predstavil Literárne informačné centrum a jeho poslanie. Zdôraznil, že jednou z najdôležitejších úloh tejto inštitúcie je podpora slovenských autorov a šírenie slovenskej literatúry v zahraničí. Potom Dr. Daniela Humajová predstavila druhý diel Albumu slovenských spisovateľov v nemčine, ktorý práve vyšiel v Literárnom informačnom centre. Táto reprezentačná publikácia je určená predovšetkým zahraničným vydavateľom, lektorom, prekladateľom, vysokoškolským pedagógom, ale aj všetkým záujemcom o slovenskú literatúru. Na voľných listoch, zoradených vo vkusnom obale, predstavuje tridsaťtri slovenských autorov krátkou biografiou a charakteristikou diela. Pochopiteľne, že každý list obsahuje zoznam diel autorov, ako aj prekladov do cudzích jazykov, aj diel, ktoré autori preložili. Nechýbajú ani citáty o tvorbe jednotlivých autorov resp. ich osobné vyjadrenia o vlastnej tvorbe či literatúre. Na zadnej strane listu nájdu záujemcovia ukážku z tvorby, ktorá aspoň orientačne približuje štýl a zaradenie autora. V druhej časti spoločného prezentačného bloku predstavil riaditeľ vydavateľstva DAJAMA Dr. Daniel Kollár knižnú produkciu tohto už vyprofilovaného, známeho a úspešného vydavateľstva, ktorého mnohé tituly sú nepostrádateľnými sprievodcami zahraničných návštevníkov pri ich pobytoch v slovenských mestách, horách, a jednotlivých oblastiach Slovenska. Práve knižky z tohto vydavateľstva sa stretávajú na medzinárodných knižných veľtrhoch s mimoriadnym záujmom a ohlasom odbornej i laickej verejnosti a sú neoceniteľnými praktickými príručkami, po akých radi siahnu turisti, dovolenkári a všetci záujemcovia o tento druh literatúry.
           Treťou časťou prezentačného bloku bolo predstavenie titulu z vydavateľtva Q 111, ktorého riaditeľkou je pani Kveta Dašková. Keďže je zároveň aj známou autorkou predovšetkým detských kníh, podujala sa na zaujímavý vydavateľsko-autorský počin. Kniha Tri mestá je dielom troch autorov, ktorí približujú detskému čitateľovi najvýznamnejšie pamätihodnosti, kus histórie aj atmofséru troch európskych hlavných miest: Bratislavy, Viedne a Budapešti. Autorom jednotlivých častí sú Kveta Dašková, Éva Gaál a Alfred Komarek. Všetky tri rozprávania doplňajú nádherné ilustrácie zachytávajúce najznámejšie pamätihodnosti týchto hlavných miest. Knižka rozhodne zaujme nielen detských čitateľov, prečítať si ju je skutočný pôžitok aj pre dospelých a môže byť orientačným sprievodcom pre všetkých návštevníkov týchto troch miest. Vyšla v slovenčine, nemčine aj v maďarčine. Pani Dašková ju zvedavému publiku predstavila pútavo a trošku netradične: formou rozhovoru so svojím voľakedajším spolupracovníkom, pánom Igorom Rosenbergerom, redaktorom rozhlasovej stanice Deutschlandfunk.
           O záverečné prekvapenie pre návštevníkov v slovenskom stánku sa postaralo divadlo Erby-Theater z Mníchova. Šikovní bábkári vyčarili svojím vystúpením úsmev na tvárach divákov, prilákali aj pozornosť ďalších okoloidúcich návštevníkov a navodili príjemnú a uvoľnenú atmosféru, ktorá vládla v stánku aj počas koktajlu a trvala vlastne až do piatej popoludní, keď sa návštevníci zo slovenského stánku postupne porozchádzali za ďalšími kultúrnymi zážitkami.

 

Daniela Humajová