Štipendijné pobyty Paula Celana pre prekladateľov

Výzva: Štipendijné pobyty Paula Celana pre prekladateľov vo Viedni

Inštitút humanitných vied vo Viedni vyhlasuje výzvu pre prekladateľov na predkladanie žiadostí o štipendium na preklad diel z humanitnej, sociálnej a kultúrnej oblasti z východoeurópskeho do západoeurópskeho jazyka alebo medzi dvoma východoeurópskymi jazykmi.

Cieľom štipendijného programu je zmierniť deficit a asymetriu vo výmene názorov a recepcii vedeckej literatúry od rozdelenia Európy na začiatku 20. storočia. Program podporuje preklady kanonických textov a súčasných kľúčových prác v humanitnom, sociálnom a kultúrnom odvetví. Zvláštny dôraz sa kladie na preklady relevantných diel autorov z východnej Európy a/ alebo žien. Vítané je aj tematické prepojenie s niektorou z výskumných oblastí Inštitútu humanitných vied vo Viedni. Beletria a poézia nebudú akceptované.

Podmienky

Štipendisti sú pozvaní stráviť 3 až 6 mesiacov v čase medzi júlom 2020 a júnom 2021Inštitúte humanitných vied vo Viedni, kde môžu pracovať na preklade svojich projektov. Štipendista dostáva mesačné štipendium vo výške 2 800 Eur na pokrytie všetkých nákladov spojených s pobytom vo Viedni. Inštitút humanitných vied navyše poskytuje štipendistom náklady súvisiace s pobytom.

Štipendista musí vyplniť online prihlášku, súčasťou ktorej bude:

  • životopis s bibliografickým zoznamom preložených diel alebo iných relevantných publikácií

  • meno autora a diela, ktoré bude štipendista počas pobytu prekladať z originálneho jazyka, a zdôvodnenie výberu

  • počet strán vybraného diela

  • zmluva alebo akceptačný list od vydavateľa s vyjadrením, že prekladateľ/ vydavateľ je majiteľom práv na preklad a jeho uverejnenie (alebo má možnosť ich získať)

  • plánovaný termín vydania publikácie

  • informácia o edičnom pláne vydavateľa

Uzávierka na podanie žiadostí: 9. máj 

Viac na: http://www.iwm.at/fellowships/celan/

Informácie v PDF