Začnem spomienkou na jeden zimný vetristý deň, keď som sa lúčila s priateľkou konča našej ulice. Odrazu mi len pevným pokojným hlasom povedala „pozor“ a ja som sa inštinktívne uhla. Na miesto, kde som predtým stála, s rachotom dopadlo okno v drevenom ráme, ktoré vietor vylomil z pántov na druhom poschodí. Črepy, ktoré sa rozprskli na všetky strany, mi porezali iba sáru na čižmách, inak som tam stála živá, zdravá, akurát s trochu nepríčetným úsmevom. Z neďalekého obchodu vybehla predavačka v domnení, že treba volať sanitku, a kamarátka podotkla, že pri mne stál strážny anjel. Táto príhoda sa dá vysvetliť ako šťastná náhoda, prípadne vystihuje povrávku, že človek nikdy nevie, kedy mu môže padnúť tehla na hlavu. Netvrdím, že odvtedy verím na anjelov, pretože na nich verím už od čias, keď som ako malá počula šuchotať ich krídla v zamknutej obývačke, kde ozdobovali vianočný stromček.

Možno sa budete smiať, ale v knižnici mám viacero kníh o anjeloch, a to nielen ezoterických, ale aj teologických. Z tých novších (ezoterických) som si všimla dve. Britka Jacky Newcombová ponúka v Anjelských požehnaniach (Vydavateľstvo Slovart 2014, preklad Zora Ličková) najmä návody, ako sa naladiť na svet anjelov, ako načúvať ich posolstvám a sprítomňovať si ich rôznymi dekoráciami, tvorivými prácami či rituálmi. Knižka je pretkaná príbehmi zo života a anjelskými požehnaniami a jej jemný imidž dotvárajú fotografie romantických zátiší.

Ďalšou „anjelskou“ autorkou je írska duchovná liečiteľka Lorna Byrneová, ktorá popisuje, čo sa prostredníctvom svojho daru vidieť neviditeľné od anjelov dozvedela. Láska z nebies (Ikar 2014, preklad Daniela Kotmanová) je tematicky zameraná na všetky druhy lásky a potrebu rozpúšťať hnev a zlosť. Byrneovej kniha je rovnako ako tie predošlé zvláštne presvedčivá a svoj podiel má na tom určite aj autorkin rozprávačský talent. Vďaka nej si viem lepšie predstaviť, akú prácu mal so mnou anjel strážny, keď na mňa padalo to okno...