Stretnutie čitateľov s finalistami Anasoft litera

V druhej polovici júla sa v priestoroch bratislavskej Mestskej knižnice uskutočnilo stretnutie finalistov literárnej súťaže Anasoft litera, ktoré podporil Fond na podporu umenia. Voľnej diskusie sa zúčastnila dvojica tohtoročných finalistov, Vanda Rozenbergová (Tri smrtky sa plavia) a Juraj Kováčik (V panoramatickom kine). Akciu moderovala Zuzana Belková.

Stretnutie prebiehalo v uvoľnenej atmosfére, ku ktorej prispela aj skupina Velvet Case, ktorá sa postarala o hudobnú zložku. Diváci sa z rozhovoru s autormi mohli čo-to dozvedieť o ich tvorivom procese, či ich názore na literárnu kritiku. Rozenbergová sa priznala, že ju dopredu posúvajú skôr pozitívne recenzie.

Kováčik ako debutový autor je pre čitateľov veľkou novinkou. Divákom prezradil, že ho k písaniu motivuje manželka a každé ráno zvykne hodinu či dve presedieť nad textom. Vo februári dopísal svoje druhé dielo. Tentokrát to bude román o vzťahoch. Vyjsť by mal už túto jeseň vo vydavateľstve Slovart.

Autori počas diskusie tiež vyjadrili svoj názor na vkladanie autobiografických prvkov do diel. Rozenbergová poznamenala, že veľa čitateľov si automaticky stotožňuje dej v knihách so životom autora. Ona sa im však snaží vo svojej tvorbe vyhýbať. Kováčik rýchlo doplnil, že podľa jeho názoru sa spisovatelia autobiografickým prvkom nedokážu úplne vyhnúť, avšak ich prítomnosť je málokedy zámerná. Podľa neho by ich prítomnosť nikdy nemala ovplyvniť hodnotenie diela.