LIKE štvrtý raz v Košiciach

Uplynulý víkend patril v Košiciach literatúre. V Tabačke, kine Úsmev a v kníhkupectve Artforum sa uskutočnil štvrtý ročník literárneho festivalu LIKE, ktorý bol venovaný 30. výročiu Nežnej revolúcie.

V tradičnej úvodnej diskuii na November 1989 spomínali jeho aktéri z Bratislavy aj Košíc. Zuzana Mistríková, Milan Kňažko, Peter Kalmus a Ivan Jurčišin hovorili o vzťahu a úlohe dvoch najväčších miest počas pádu komunizmu, o nádeji a sklamaniach z poprevratovej situácie.

Pestrý sobotňajší program nezabudol na deti – časopis Slniečko pripravil detské divadlo bábkoherca Miroslava Miháleka Janko Polienko a Zlatá priadka a Martin Laškody pripravil komiksový worshop, na ktorom deťom predviedol, ako si vymyslieť a nakresliť jednoduchý príbeh a vyjadrovať sa obrázkami.

Komiksu sa venovali aj odborníci v rámci diskusie Literárny kvocient, kde hodnotili dve nové grafické novely Nežný komiks a Zlatý zub: Tajomstvo školskej pivnice. Iskrilo aj pri predstavovaní zborníka Kritická ročenka. Účinkujúci hodnotili stav kritickej reflexie súčasnej literatúry a funkciu literárnych periodík, v ktorých sa často namiesto odbornosti a kvality objavuje anotácia a kamarátske porozumenie.

Na festivale sme privítali aj nové knihy. Slovenské, rozšírené vydanie komiksu Rudo uviedol Daniel Majling spolu s hercami divadla Na Peróne, svoj debut Pre teba sa postavím proti sebe predstavila Ivana Komanická a na záver večera diskutoval Ivan Štrpka o svojej novo vydanej zbierke Medzihry. Bábky kratšie o hlavu.

Jedným z vrcholov festivalu bol program European Poetry Camarade v réžii britského básnika Stevena Fowlera, v ktorom mal zastúpenie experiment, inovácia, hra a avantgarda, ale aj klasická poézia z rôznych kútov Európy. O slovenské hlasy sa postarali Veronika Dianišková, Zuzana Husárová, Nóra Ružičková, Viliam Nádaskay a Vlado Janček.

 

  • LIKE štvrtý raz v Košiciach - 0
  • LIKE štvrtý raz v Košiciach - 1
  • LIKE štvrtý raz v Košiciach - 2