Súčasná literatúra v súčasnej situácii

Festival LiKE sa konal v košickom Artfore, kine Úsmev Tabačke Kulturfabrik počas uplynulého víkendu.

LiKE je súčasou košického literárneho života od roku 2015. Od začiatku boli medzi spoluorganizátormi festivalu košické Artforum, Literárne informačné centrum a občianske združenie literarnyklub.sk spolu s ďalšími košickými subjektmi. Tie sa postupne menili, ubudli a pribudli a hoci aj kino Úsmev aj Tabačka Kulturfabrik majú svoju stálu klientelu fanúšikov umenia, festivalu by svedčala presvedčivejšia aktivita miestnych kultúrnych organizácií a lepšia propagácia. Tí, ktorí si pestrý program nenechali ujsť, sa mohli už od piatku 24. septembra stretnúť so zaujímavými tvorcami zo slovenskej aj českej kultúrnej scény.

Piatkový program otvárali diskusie o literatúre a próze "drsnej školy" v Artfore. V duchu literárnej tvorby sa niesol aj prvý koncert. V Tabačke si mohli návštevníci užiť koncert jednej z najvýznamnejších osobností domácej alternatívnej scény Ľubomíra Burgra, ktorý začiatkom roka vydal nový album s básnikom Ivanom Štrpkom. Po nich nasledovala energická bodka v podobe koncertu kapely Chiki liki tu-a.

Sobota je tradične hlavným dňom programu a ponúkla niekoľko súbežných podujatí, z ktorých si fanúšikovia kníh mohli vybrať. Prednášky o komikse sa konali v menšej sále kina Úsmev, z veľkej sály sa väčšina podujatí aj streamovala – videá nájdete pohromade tu. Deti si mohli vypočuť inscenované čítanie Lukáša Tandaru z knihy Mareka Vadasa Útek, "navariť si" na výtvarnom workshope s časopisom Slniečko či vytvoriť bývanie pre permoníka s autorkami knihy Posledný permoník Terezou Oľhovou a Evou Škandíkovou

Diskusia "Kritizovať je ľahké" s Martinom Makarom, Dávidom Dziakom, Martou Součkovou (ktorá nahradila chorú Lenku Šafranovú), Viliamom Nádaskayom a Vladimírom Barboríkom sa niesla v znamení výmeny názorov o tom, či dnes kritiku naozaj píše úplne hocikto a či to kedysi bývalo inak, či sa autor recenzie má právo prezentovať v texte alebo si zachovať objektivitu a odstup. Marta Součková na pódiu zostala, keďže o 14:00 predstavovala svoju novinku P/r/ózy po roku 2000. Úspešný formát LQ - Literárny kvocient sa aj tentokrát zorganizoval počas košického festivalu. Knihy Krv je len voda a Vilkovia hodnotili (do tretice vystupujúca) Marta Součková, Mária Klapáková a Vladimír Barborík. Moderoval Peter Darovec a záznam z LQ tiež nájdete na vyššie uvádzanom odkaze.

Zároveň s programom v kine prebiehali aj diskusie v Artfore. Platforma pre mladú literatúru Medziriadky sem opäť zavítala so svojím formátom Autorské čítanie Medziriadkov, tentokrát do sveta literatúry pomohli vstúpiť začínajúcej autorke Eme Šašalovej. Spolu s ňou sa predstavila poľská spisovateľka Weronika Gogola, ktorej v týchto dňoch doma v Poľsku vchádza kniha reportáží o Slovensku s názvom Ufo nad Bratislavou. Po nich sa pred atrforáckym výkladom o tvorbe a nálepkách, ktoré autor dostáva od čitateľov, zhovárali Richard Pupala a Viliam Nádaskay. Podujatie v kníhkupectve uzatváral ARTDEBUT Nicol Hochholczerovej, spojený s koncertom zoskupenia Sám BADY ft. Poetic Elektric.

Večer patril poézii spisovateľov a spisovateliek, združených pod vydavateľskú značku Modrý Peter: Jana Bodnárová predstavila novú básnickú zbierku Vesmírny prach si, Eva Luka prečítala z novinky pre deti a Marián Milčák taktiež uviedol svoju novú básnickú zbierku Provinčné básne. Poslednou liteárnou diskusiou bol rozhovor moderátora Martina Makaru s ďalším zahraničným hosťom. Daniel Hradecký, držiteľ ocenenia Magnesia litera za knihu Tři kapitoly, sám glosoval nízku návštevnosť tohto posledného podujatia v kine Úsmev. Potom sa zíáujemcovia presunuli na koncerty Fvlcrvma a Ventolina či na nádvorie Tabačky, kde sa festival uzatváral v neskorých nočných hodinách. 

 
 
  • Súčasná literatúra v súčasnej situácii - 0
  • Súčasná literatúra v súčasnej situácii - 1
  • Súčasná literatúra v súčasnej situácii - 2
  • Súčasná literatúra v súčasnej situácii - 3
  • Súčasná literatúra v súčasnej situácii - 4
  • Súčasná literatúra v súčasnej situácii - 5
  • Súčasná literatúra v súčasnej situácii - 6
  • Súčasná literatúra v súčasnej situácii - 7
  • Súčasná literatúra v súčasnej situácii - 8
  • Súčasná literatúra v súčasnej situácii - 9
  • Súčasná literatúra v súčasnej situácii - 10
  • Súčasná literatúra v súčasnej situácii - 11
  • Súčasná literatúra v súčasnej situácii - 12
  • Súčasná literatúra v súčasnej situácii - 13
  • Súčasná literatúra v súčasnej situácii - 14