Súčasná literatúra na LiKE

Košický festival LiKE sa uskutoční v termíne od 24. do 25. septembra v priestoroch Tabačka Kulturfabrik, Kino Úsmev a Kníhkupectvo Artforum Košice.

Organizátorom podujatia je literarnyklub.sk. Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Partnermi podujatia sú Literárne informačné centrum, LITA, autorská spoločnosť, Artforum Košice, Kino Úsmev, Tabačka Kulturfabrik a Medziriadky. Pri organizovaní podujatia sa budú organizátori riadiť aktuálnymi nariadeniami Úradu verejného zdravotníctva SR. 
Vstupné na všetky podujatia je dobrovoľné. Prinášame vám program, na ktorý vás srdečne pozývame:

PROGRAM:
PIATOK 24.09.2021
17:00
 Artforum

LENTIKULAR: viacrozmerná poézia
Diskusia a autorské čítanie autorov a autoriek edície súčasnej poézie Lentikular vydavateľstva BRAK. Predstavia sa Martin Melicherčík, Michal Baláž, Richard L. Kramár a Erik Šimšík. Moderuje Michal Tallo.

18:00
Artforum

Drsná škola
Autori americkej drsnej školy používali prudký drsný dej plný násilia, vyrozprávaný priamym štýlom bez zbytočných štylistických príkras a zbavený všetkých zbytočných opisov. Existuje slovenská drsná škola?
Účinkujú: Jana Micenková, Agda Bavi Pain a Milo Janáč
Moderuje: Mária Klapáková

19:00
Tabačka Kulturfabrik

BURGR / ŠTRPKA
Jedna z najvýraznejších a najvýznamnejších osobností domácej alternatívnej scény Ľubomír Burgr začiatkom roka vydal nový album. Ten je výsledkom tvorivej spolupráce a dialógu s básnikom, textárom a dnes už žijúcou legendou Ivanom Štrpkom.

20:30
Tabačka Kulturfabrik

CHIKI LIKI TU-A 
Chiki liki tu-a je slovenská alternatívna skupina, ktorá vznikla v Prešove v roku 1995. Kapela v súčasnosti pozostáva z basgitaristu / speváka Martina Višňovského, gitaristu Ľuboslava Petrušku a bubeníka Tomáša Višňovského. Chiki liki Tu-a odohrali cez 1400 koncertov v 15-tich krajinách Európy. V roku 2016 získali ocenenie Radio_Head Awards v kategórii album roka za nosič Slzy tvý mámy, Šedivý a spol.
https://www.facebook.com/events/1571443223187596

SOBOTA 25.09.2021

10:00
Kino Úsmev

ÚTEK
Inscenované čítanie knihy Mareka Vadasa, ktoré je správou o fantastickej ceste malého chlapca a jeho psa Alana naprieč mestami, krajinami a kontinentmi. Hrdinovia príbehu sa stretávajú s priateľstvom i odmietaním. Bábkoherec Lukáš Tandara prečíta a zahrá s bábkami a perkusiami príbeh z knihy Útek.

11:00
Kino Úsmev

WORKSHOP PRE DETI
Obľúbený časopis pre deti Slniečko aj tento rok pripravil workshop pre tých najmenších.

13:00
Artforum

Posledný permoník
Scénické čítanie knihy pre deti o poslednom žijúcom permoníkovi, ktorý zostal po masívnej ťažbe zlata pod Kremnicou úplne sám. Žije v svojej malej izbičke v štôlni, bolia ho uši, túla sa podzemnými chodbami a občas prejde tajne k niekomu do domu a prečíta si dennú tlač. Až vďaka osemročnému Adamovi sa odváži vyjsť po 500 rokoch medzi ľudí.
Účinkujú: Eva Oľhová a autorky Tereza Oľhová a Eva Škandíková

13:00
Kino Úsmev

 "Kritizovať je ľahké!"
Aká je úroveň slovenskej literárnej kritiky? Majú kritici a kritičky nástroje potrebné na reflektovanie súčasných textov? Aký je to "dobrý kritik"? Diskusia možno neponúkne odpovede, zato však viac otázok – a srdečne vás na ňu pozývame.
Diskutujú: Lenka Šafranová, Dávid Dziak, Viliam Nádaskay, Vladimír Barborík
Moderuje: Martin Makara

14:00
Artforum

Autorské čítanie Medziriadkov: Weronika Gogola a Ema Šašalová
Medziriadkarka Ema Šašalová a poľská spisovateľka Weronika Gogola sa predstavia na autorskom čítaní platformy pre mladú literatúru Medziriadky. Moderuje Soňa Uriková.
https://www.facebook.com/events/954046618513298

14:00
Kino Úsmev

P(r)ózy po roku 2000
P(r)ózy po roku 2000 sú monografickou dvojičkou takmer rovnomennej knihy z roku 2009, mapujúcej dianie v slovenskej próze po roku 1989.
Monografia P(r)ózy po roku 2000 je autorskou monografiou. Marta Součková pracuje antologickou metódou, texty sleduje pri ich vzniku, vyberá a reflektuje.
Moderuje: Peter Darovec

15:00
Artforum

Literárny klub s Richardom Pupalom
V roku 2014 debutoval zbierkou poviedok a čŕt Návštevy, v roku 2017 mu vyšla zbierka poviedok Čierny zošit. Hovorí: „Veľmi často ma inšpirujú spomienky na detstvo. V zásade je to tak, že jadro poviedky mám prežité a ostatné je obalené výraznou fabuláciou. Spomienky sú stále veľmi silné a pohľad na detstvo, ktoré som prežil, veľmi intenzívny.“
Moderuje: Viliam Nádaskay

16:00
Kino Úsmev

LQ-Literárny kvocient #43: Krv je len voda / Vilkovia
Diskusný formát LQ - Literárny kvocient sa už od roku 2016 snaží byť naplnením dlhodobého volania po kritickej reflexii súčasnej literárnej tvorby na Slovensku.
Knihy Krv je len voda a Vilkovia budú hodnotiť Marta Součková, Tamara Janecová a Vladimír Barborík. Moderuje Peter Darovec.
https://www.facebook.com/events/309562344304290

17:00
Kino Úsmev

Literárny klub s Modrým Petrom
Autorské čítanie kmeňových autoriek a autora vydavateľstva Modrý Peter, ktoré v roku 2021 oslavuje svoje tridsiate výročie. Jana Bodnárová predstaví novú básnickú zbierku Vesmírny prach si, Eva Luka prečíta z rukopisných básní a Marián Milčák taktiež uvedie svoju novú básnickú zbierku Provinčné lásky.
Moderuje: Peter Milčák

18:00
Artforum

ARTDEBUT: Nicol Hochholczerová & Sám BADY ft. Poetic Elektric
Svoje debutové dielo Táto izba sa nedá zjesť tento raz predstaví Nicol Hochholczerová.
Mladá autorka najprv niečo zažila, potom s obdivuhodným talentom písala. Tá izba sa nedala zjesť, táto kniha sa dá zhltnúť, hoci nie je určená na prvoplánovú zábavu. Ide v nej však o život, pretože tie spočiatku nenápadné udalosti, vyrozprávané originálnymi poetickými, až surreálnymi vetami, postupne vytvárajú príbeh vzťahu dospievajúceho dievčaťa k staršiemu mužovi, ktorý navždy zmenil minimálne jeden osud a jeden pohľad na svet.
Spojenie známeho košického street-artového básnika a producenta Sám Badyho (Santiaga), gitaristu Attilu Tverďáka s hudobno-literárnym formátom Poetic Elektric sa žánrovo pohybuje na hranici hiphop-indie-elektro-jazzu a spája rap autorských textov s originálnym hudobným doprovodom.
Moderuje: Lenka Šafranová

19:00
Kino Úsmev

Tri kapitoly Daniela Hradeckého
Daniel Hradecký sa narodil v roku 1973 v Moste v Českej republike. V rokoch 1994–2007 pracoval ako archivár Ústavu archeologické památkové péče severozápadních Čech. Píše poéziu (Muž v průlomu, 2004; V cirkuse Calvaria, 2009; 64, 2013; Přibližování dřeva, 2019; XXX/Jezero, 2020) a prózu (Trosky jednoho deníku, 2016; Tři kapitoly, 2020). Za knihu Tři kapitoly sa stal laureátom prestížnej českej ceny Magnesia litera.
Moderuje: Martin Makara

20:00
Tabačka Kulturfabrik

FVLCRVM 
Slovenský producent, dídžej, multiinštrumentalista a spevák FVLCRVM, aktuálny držiteľ ceny “Nahrávka roka” za EP Attentioncore v žánrovej kategórii Elektronická hudba v rámci Radio_Head Awards.
S požičaným menom od ruskej stíhačky našiel FVLCRVM formu v nekonzistentnosti, niekde na hrane medzi mainstreamom a undergroundom. Skreslenú a nepravidelnú ADHD produkciu okrajových klubových žánrov preplieta popovými linkami, v ktorej počuť silnú inšpiráciu zvukov 90-tych rokov.

21:00
Tabačka Kulturfabrik

VENTOLIN
Cez deň prednáša kultúrnu antropológiu na Karlovej univerzite v Prahe, po večeroch baví ľudí svojimi koncertmi. Ventolin vznikol v roku 2007 ako “oddychový projekt”, avšak veľmi rýchlo sa dostal do povedomia československej klubovej scény. Na svojich koncertoch používa staré samplery, analogové syntezátory a archaické drummmachiny. Je milovníkom primitívneho zvuku detroitského techna a talianskeho a indického disca z 80-tych rokov. Priťahuje ho analogová rozladenosť, šum, rozkolísanosť a nedokonalosť.
https://www.facebook.com/events/439357097394528

SOBOTA 25.09.2021
Počas festivalu sa bude konať pásmo prednášok a diskusií o súčasnom komikse.

Kino Úsmev
14:00

POMIMO COMICS

16:00
POLITICKÝ KOMIKS (Peter Karpinský, L.P.Fish)

17:00
Martin Foret: Český a slovenský komiksový román (graphic novel) a jeho místo v současném domácím komiksu

18:00
TOYBOX: Učebnice komiksu - od prvních nápadů po komiksovou knihu