Súťaž EX LIBRIS HLOHOVEC

 

V hlohoveckom Dome kultúry sa 7. októbra 2005 uskutočnilo slávnostné vyhlásenie výsledkov 9. ročníka medzinárodnej výtvarnej súťaže EX LIBRIS HLOHOVEC pre deti od dvanásť do pätnásť rokov o najlepšie exlibris (značku majiteľa knihy).

Na začiatku každého ročníka sa určí téma, v duchu ktorej deti exlibris navrhujú. V tomto roku bola téma Môj najúžasnejší zážitok. Práce hodnotí porota zložená z renomovaných výtvarníkov: Viktor Chrenko (predseda), Blanka Votavová, Karol Felix, Janka Michalková, Eva Úradníková a „duša“ celého podujatia Helena Pekarovičová. Súčasťou vyhlásenia výsledkov bola aj vernisáž výstavy, kde sa prezentujú víťazné návrhy. Expozícia bola otvorená vo Výstavnej sieni Vlastivedného múzea v Hlohovci a potrvá do 29. októbra 2005.
 

 

 

 

 

Cenu Literárneho informačného centra i tento rok odovzdal Andrej Matuška. Ocenená bola Miroslava Ilinjová (12 rokov), žiačka ZŠ na Okružnej ulici v Michalovciach.

 

Nositeľka ceny Literárneho informačného centra
Miroslava Ilinjová z Michaloviec

Súťaž EX LIBRIS HLOHOVEC je ojedinelá v strednej Európe a získala si už priaznivcov v mnohých krajinách sveta. Za deväť rokov trvania sa do nej zapojili nielen tisíce detí, ale aj učiteľov, knihovníkov a rodičov. Hlavným cieľom je poskytnúť deťom možnosť tvorivo tráviť voľný čas, priviesť ich ku knihe, k vzdelávaniu. Ďalším dôležitým cieľom je znovuoživenie tradície knižnej značky – exlibris, tohto skvostu malej úžitkovej grafiky, ktorá v minulosti označovala vlastníctvo knihy.

Organizátorom podujatia je občianske združenie EX LIBRIS AD PERSONAM HLOHOVEC.

 


Víťazka kategórie ZUŠ - návrhy exlibris
Michaela Vojtková, ZUŠ J. Kresánka, Bratislava

 

Text a foto: Andrej Matuška

 


PUTOVANIE ZA DUŠOU TRETIEHO ZÁZRAKU 

Do 31. októbra 2005 v Bratislave v Bibiane (Medzinárodny dom umenia pre deti) je putovná výstava víťazných prác medzinárodnej výtvarnej súťaže v tvorbe knižnej značky pre deti od 12 do 15 rokov EX LIBRIS HLOHOVEC pod názvom „Tretím zázrakom civilizácie je kniha a jeho dušou je knižná značka ex libris.“ Výstava sa koná v spolupráci s OZ EX - LIBRIS HLOHOVEC.