Svetový deň poézie v Ríme s Michalom Habajom

Aj tento rok si členovia rímskeho Združenia kultúrnych inštitútov a akadémií krajín EÚ (EUNIC) a pridružených inštitútov pripomenuli Svetový deň poézie, za ktorý UNESCO vyhlásilo 21. marec.

Na pôde Rumunskej akadémie, aktuálneho predsedu rímskeho EUNIC, sa stretli básnici z desiatich krajín – Rakúska, Bulharska, Chorvátska, Nemecka, Talianska, Poľska, Rumunska, Slovenska, Španielska a Švajčiarska, ktorí v autorskom čítaní v rodnom jazyku priblížili vlastnú tvorbu. Preklad čítaných básní do taliančiny mohli poslucháči sledovať na zadnej projekcii. Slovensko zastupoval básnik a literárny vedec Michal Habaj. Zaujal prednesom ukážky „Idaho. Connecticut" zo zbierky Michal Habaj. Účasť slovenského básnika zabezpečil Slovenský inštitút v Ríme v spolupráci s Literárnym informačným centrom v Bratislave.

Už tradične na podujatí organizačne spolupracoval rímsky Dom literatúry, ktorého riaditeľka Maria Ida Gaeta moderovala stretnutie s európskou poéziou. Takmer 200 poslucháčov ocenilo autorské čítanie v mnohých jazykoch EÚ. Večer bol doplnený o hudobné vystúpenia rumunskej hudobnej skupiny Ensemble Flauto Dolce.

Foto: https://www.romeing.it/the-romanian-academy-rome/