Tabook – Na konci sveta

Téma tohtoročného festivalu Tabook v českom meste Tábor mala jemne pesimistický nádych: Na konci sveta. Možno sa so strachom, odmietaním a trpkosťou pozeráme na vývoj okolo nás, no túžime aj po možnosti zastaviť sa a poohliadnuť, vychutnať si to krásne, čo nám svet doposiaľ ponúkal. Práve táto snaha bola nosnou líniou festivalu.

Vďaka podmanivej atmosfére sme sa na malú chvíľu ocitli nie na konci sveta, ale v jeho centre. Príjemnom, teplom, priateľskom a hlavne obklopení mnohými krásnymi knihami a neobyčajnými ľuďmi. Po roku sme opäť mali možnosť zastaviť sa, obdivovať a započúvať sa do rozprávania nevšedných festivalových hostí. Mohli sme sa s nimi vydať na cestu literárnou krajinou uprostred mestskej scenérie českého Tábora – a to doslova! Čítania v krajine nás previedli po miestach, s ktorými sa obyvatelia mesta možno každodenne stretávajú alebo ich vôbec nepoznajú, no na malý moment priniesli silné zážitky. Tento rok návštevníkom otvorili dvere aj viaceré táborské rodiny a dovolili im prisadnúť si k rodinnému stolu spolu s knižnými prekladateľmi počas bytových čítaní.

Knihy v čarovnom meste

Na pozadí históriou opradeného mesta sa konal víkend v znamení neopakovateľných zážitkov a stretnutí. Tabook rokmi získal vysoké renomé. Je na naše pomery až šokujúce, aké množstvo ľudí prichádza do Tábora práve kvôli tomuto festivalu. A to nielen z Česka. Stretnúť môžete množstvo hostí zo Slovenska, Poľska, Francúzska, ale aj mnohých iných krajín. Tabook pôsobí ako magnet. Možno je to atmosférou miesta, bohatým programom alebo aurou samotnej rodiny Horváthovcov, ktorá festival organizuje. Programová skladba je pritom postavená na absolútnej úprimnosti. Je cítiť, že o každom bode programu sú hostitelia vnútorne presvedčení a stoja si za ním. Zaujímavý je aj akýsi punkový prístup – ťažko určiť, aký hosť alebo bod programu je headlinerom festivalu – všetci sú si rovní. Nefunguje tu programová dramaturgia vrcholiaca vo večerných hodinách – možno práve preto nie je nezvyčajné, ak si musíte kvôli vášmu obľúbencovi privstať aj v sobotu ráno. Napriek tomu to celé funguje.

Šalamovova maringotka

Každý program je plný ľudí, ktorí sa tlačia vo dverách, podaktorí z nich až vypadávajú alebo sedia pod stolom. Rozosmutnieť vás môže fakt, že aj pri veľkej snahe nedokážete stihnúť všetko, čo by ste chceli. Práve vtedy je dobré uvedomiť si, že Tabook tu nie je preto, aby ste sa opäť naháňali z miesta na miesto, práve naopak: oplatí sa spomaliť, nasávať atmosféru. Veď všetko je blízko a má svoj čas.

Miestom úplného spomalenia sa stala pre mnohých zvláštna maringotka odstavená pod budovou Strelnice, hlavného stanu Tabooku. Pri vstupe do nej ste sa preniesli v čase a priestore. Odohrávalo sa tam nepretržité čítanie Kolymských poviedok ruského autora Varlama Šalamova, ktoré bolo temnou pripomienkou toho, ako vyzeral život v pracovných táboroch, gulagoch, kdesi ďaleko na Sibíri. Mohli ste sa zamyslieť nad tým, ktorá totalita bola horšia: komunistická alebo fašistická.

Program bez hluchého miesta

Počas samotného programu sme sa mohli stretnúť s nekompromisným obhajcom tradičnej tlače z drevených litier Amosom Kennedym z USA, s rómskymi rozprávačkami sme sa pri svetle sviečok dostali do sveta duchov a v intenzívnych prednáškach popredného odborníka Martina Salisbouryho dovzdelať o obrazových knihách a ich prebaloch. Ale aj mnoho iného. Poprední prekladatelia, ilustrátori, odborníci, mnoho výstav a, samozrejme, veľa špičkových nezávislých vydavateľstiev.

Nechýbala ani slovenská výprava. V programe Slovensko prezentovali podujatia už tradične organizované občianskym združením literarnyklub.sk. Tabook nás objal, uchlácholil, privinul a hlavne nám ukázal, že aj na konci sveta sa možno cítiť príjemne.

 

Knižný festival a medzinárodné stretnutie malých vydavateľov Tabook sa každoročne koná v juhočeskom Tábore. Tento rok sa tento sviatok knižných profesionálov aj laickej čitateľskej verejnosti konal od 3. do 5. októbra.

Kristína Kubáňová vyštudovala ilustráciu na VŠVU, kde pôsobí ako interná doktorandka. Pracuje aj ako výtvarná redaktorka časopisu pre deti Slniečko a spolupracuje s vydavateľstvom Monokel.