Taká „nenormálna” rodinka

Jana H. Hoffstädter: To sme my

Ilustrácie: Marta Mészárosová

Bratislava: E. J. Publishing, 2020

               

                              

Jana H. Hoffstädter nás pozve do citlivej spoločenskej témy partnersko-rodinných vzťahov. Vtipným a nenásilným spôsobom láme tabu klasickej monogamnej rodiny a pravdivo vykresľuje komplikovanosť rodinného života s jeho dennými víťazstvami aj zlyhaniami.

Je sedem hodín ráno. Školáci kontrolujú desiate, navliekajú tašky a vyrážajú do školy.

Žena si pred zrkadlom pretiera pery rúžom, babička v športovom úbore dobieha svoju každodennú desaťminútovku. Také normálne ráno v bežnej domácnosti, ktoré detailne vykreslila Marta Matus (rod. Mészárosová) v úvodnej dvojstránke knihy To sme my.

 

O rodine inak a úprimne

V ilustrovanej časovej osi sa zoznamujeme s hlavným protagonistom príbehu, štvorročným Arturom. Medzi rinčiacimi skrinkami v preplnenej materskej škôlke nás zasväcuje do spletitých rodinných algoritmov. Pri vymenúvani všetkých rodinných príslušníkov sám vtipne dodáva: „Dúfam, že z knihy nikto nevypadol, lebo raz sa to už stalo.”

A netreba sa tomu čudovať, keď má troch nevlastných súrodencov. Ester a Martina z maminej strany a najstaršiu sestru Terezku z otcovej strany. Podrobný kreslený rodostrom Arturovej rodiny môžeme v knihe nalistovať o niekoľko strán ďalej.

Rozširuje tým povedomie detí o neúplnych rodinách a inakosti, čím povzbudzuje k tolerancii a otvorenému dialógu. A to je v detských knižkách veľmi vzácne a vítané.

Gro knihy tvoria vtipné situačné ilustrácie zo života detí a ich uponáhľaných rodičov.  Kniha sa nebráni ukazovať vypäté, často neriešiteľné momenty zúfalstva, rozmrzenosti, hnevu či smútku.

 

Komiks i textové správy

Text k bohatej grafickej zložke funguje doplnkovo a vtipne reaguje na grafické odkazy.

Nesnaží sa doslovne prerozprávať príbeh. Dej vzniká mozaikovito. Na začiatku sa zoznamujeme so všetkými členmi rodiny.

V druhej časti knihy je text prerozprávaný len dialogicky cez komiksové bubliny, čím lepšie spoznávame vzťahy a väzby medzi jednotlivými postavami. Inde sa komiksové bubliny premenia na mobilnú komunikáciu. Cez textové správy si rodina dohodne večeru či vyzdvihnutie dcéry z výtvarnej.  Aj týmto detailom autori pravdivo vykresľujú rýchlosť a neosobnosť dnešnej digitálnej doby.

Kniha sa nezačína ani nekončí. Pôsobí skôr ako krátky výjav. Scénka, ktorej pokračovanie sa dá jednoducho domyslieť. Príde zrejme ďalší rušný a logisticky náročný deň.

 

K formátu a koncepcii

Ilustrátorka Marta Matus veľmi príťažlivým spôsobom v príbehu pracuje so zveličením a gagom. Vtipne mapuje denný kolobeh rodín s charakteristickými rituálmi a rannými odchodmi do škôlok a prác. Plnofarebné ilustrácie s prvkami digitálnej koláže pútavo vykreslujú rôznorodosť postáv pri známych situáciách z bežného života.

O grafickú úpravu sa postarala Jana Bálik. Štvorcový formát je po roztvorení väčší ako klasická kniha, preto je publikácia vhodnejšia na listovanie doma. Väčším formátom sa mala vyzdvihnúť prepracovanosť ilustrácií, no občas kniha stráca svoju intimitu. Táto priepasť vzniká hlavne na stranách s legovými postavičkami. Tie pri plnofarebných ilustráciách graficky zaostávajú.

Riešením by bola mierna redukcia popisných ilustrácií na dvojstránkach či nakresliť legové postavičky detskou rukou, čím by sa zjednotil celkový grafický štýl knihy.

Napriek spomenutým výhradám je kniha To sme my originálnou a prínosnou publikáciou po obsahovej aj vizuálnej stránke.

 

Mária Kralovič (1988)

Absolvovala doktorandské štúdium v odbore animácia na FTF VŠMU v Bratislave. Vytvorila animované filmy ako Bublina či Fifi Fatale, ktoré boli ocenené a premietané na viacerých medzinárodných festivaloch. Momentálne učí na Katedre animovanej tvorby VŠMU, venuje sa ilustrácii, prispieva do časopisu Bublina a pripravuje svoj nový animovaný film.