Televízia knihy zatiaľ nevytlačí

Televízia knihy zatiaľ nevytlačí

BRATISLAVA Slovenskí stredoškoláci čítajú menej ako dospelí. Rozdiel je viac ako dve percentá. Zatiaľ čo po beletrii siahne každý deň deväť percent dospelých, tínedžeri radšej počúvajú hudbu, sleduju televíziu alebo chatujú na internete. „Režim stredoškolákov je iný. Veľa športujú a venujú sa rôznym spoločenským aktivitám - chodia na diskotéky, party, festivaly, zatiaľ č dospelí si môžu večer, keď uložia deti, vytiahnuť knihu," povedal Peter Valček, ktorý sa uz niekoľko rokov zaoberá výskumom stavu a úrovne čítania v Literárnom informačnom centre. Zdôraznil, že sa nepotvrdil „mýtmi opradený tlak televízie a internetu na klasické hodnoty komunikácie", ktorý by ľudíodháňal od kníh. Čítanie zušľachťuje
„Pravidelní čitatelia beletrie sledujú televíziu iba príležitostne, je medzi nimi aj najvyššie percento stredoškolákov, ktorí ju nesledujú vôbec," uviedol Valček s tým, že polovica každodenných čitateľov beletrie vôbec nehrá počítačové hry a internet využíva zväčša účelovo - na riešenie konkrétneho problému.
Medzi tými, ktorí nečítajú krásnu literatúru, je 44 percent chlapcov a 22 percent dievčat. Až 18 percent tých, ktorí nečítajú beletriu, aspoň raz v týždni pravidelne číta odbornú literatúru - v tejto oblasti sa tínedžeri podobajú rodičom. Medzi čitateľmi odbornej literatúry dominujú žiaci gymnázií, ktorí sa tak snažia zdokonaliť v odbore alebo získavajú informácie ku svojim koníčkom. Prieskum ukázal, že mimoriadne nízky záujem majú študenti o otázky náboženstva.
Slovenská literatúra a tlač
Zlé je to s pôvodnou slovenskou literatúrou, ktorej sa učni ani nedotknú. Čítajú ju necelé dve percentá študentov stredných odborných škôl a jedno percento gymnazistov. Tí však o nej majú zo všetkých stredoškolákov najhoršiu mienku.
„Po dlhé roky slovenská literatúra čitateľov odrádzala. Za socializmu sa nepísala literatúra pre ľudí, ale pre orgány. Spisovateľ písal tak, aby kniha mohla vyjsť, aby ju schválili a ľudia si odvykli čítať. Teraz ich treba lákať každou jednou knihou, čo je v dnešnej dobe, ktorá od kultúry žiada, aby zabávala, pomerne náročné. Ak autor nepíše tak, aby si ľudia mohli pri knihe oddýchnuť, je to takmer to isté, akoby ich odrádzal," povedala Pravde spisovateľka Daniela Kapitáňová. „Povesť pôvodnej slovenskej literatúry - prózy, poézie, eseje - nie je medzi stredoškolákmi na vysokej úrovni, čo môže spočívať aj v skutočnosti, že je súčasťou vyučovacích osnov, je teda do istej miery povinná," myslí si Valček.
Polovica stredoškolákov raz v týždni číta noviny. Najviac ich priťahujú bulvárne podané správy zo spoločenského života (32 percent), zaujímavé správy zo zahraničia (27 percent), ale zahraničnú politiku sleduje iba jedno percento. Na treťom mieste obľúbených strán v novinách je šport (17 percent). O kultúrnu stranu sa v novinách zaujíma necelých šesť percent, ekonomike venujú stredoškoláci menej pozornosti ako inzercii. Celé noviny si prečítalo iba osem opýtaných zo sto.
„Trendy vývoja nie sú odstrašujúce. O budúcnosť kníh sa netreba báť. Staršie výskumy ukázali, že o literatúru sa zaujíma 13,5 percenta populácie. Na porovnanie - filmy navštevuje 19 percent opýtaných," myslí si Ľudovít Šrámek, riaditeľ Kultúrneho observatória Národného osvetového centra.
Literárne informačné centrum zverejnilo včera najnovší výskum, ktorý sa robilo na vzorke 1 201 stredoškolákov na osemnástich stredných školách rôznych typov na celom Slovensku.

30. 1. 2008 - Kultúra - strana 20
***

Ako často (a či vôbec) čítajú slovenskí stredoškoláci v %

* Čo robia stredoškoláci denne

počúvajú hudbu 87,7
sledujú televíziu 65,7
komunikujú na internete 40,5
pracujú na internete 36,4
počúvajú rozhlas 21,9
čítajú dennú tlač 18,1
čítajú časopisy 12,7
pozerajú video alebo DVD 8,3
čítajú knihy 8,2

* Ako často čítajú beletriu

každý deň 6,8
raz za týždeň 9,8
raz za mesiac 12,5
raz za štvrťrok 16
raz ročne 22,1
vôbec alebo takmer vôbec 32,4

* Ako často čítajú odbornú literatúru

každý deň 5,6
raz za týždeň 20
raz za mesiac 22,4
raz za štvrťrok 16
raz ročne 16,9
vôbec alebo
takmer vôbec 19,2

* Vzťah k slovenskej beletrii

občas ju čítam 39,6
skúsil som ju čítať,
ale nepáčila sa mi 32,3
nikdy som ju nečítal 26,8
pravidelne ju čítam 1,3

Zdroj: Literárne informačné centrum, Infografika: Pravda, ab

© Perex, a.s.

Autor: Mária Jenčíková