Televízia a počítač nemusia byť dnes nepriateľmi kníh

Čím sú ľudia starší, tým radšej a častejšie počúvajú rozprávky v rozhlase

Približne 17 percent ľudí, ktorých nezaujme televízny program, vypne televízor a siahne po knihe. Televízia teda nie je až takým veľkým nepriateľom knihy, ako sa doteraz predpokladalo. Rovnaké zistenia priniesol prieskum Čítanie 2004 aj pri počítačoch a internete. Prieskum na vzorke 1500 respondentov uskutočnilo Literárne informačné centrum a Ústav výskumu kultúry Národného osvetového centra.

„V domácnostiach s osobným počítačom a internetom sa beletria číta vo vyššej miere ako inde,“ konštatoval jeden z autorov prieskumu Pavol Rankov. Podľa neho by totiž veľká časť najmä mladých ľudí, ktorí trávia dlhé hodiny pri počítači, nečítalo knihy ani pred tridsiatimi rokmi. Prieskum však tiež potvrdil, že v domácnostiach, kde majú káblovú televíziu či video, sa oproti predpokladom nečíta menej ako tam, kde ich nemajú.

   Iba malý vplyv na čítanie beletrie má počet hodín pred televíziou. Výrazne menej čítajú iba ľudia, ktorí strávia pred obrazovkou viac ako päť hodín. Najviac raz ročne totiž v tejto kategórii číta až takmer 56 percent. Celoslovenský priemer je pritom necelých 45 percent. Každodenných čitateľov beletrie je pritom necelých osem percent. Podľa autorov prieskumu však ide o veľmi silné zázemie. „Žiadna oblasť kultúry nedisponuje takýmto záujmom publika,“ konštatoval Peter Valček.

Podľa Rankova sa tiež objavila aj nová kategória milovníkov literatúry, ktorí však knihy nečítajú. Takých je až 15 percent ľudí, ktorí vyhľadávajú literárne pásma v rozhlase. Najobľúbenejším literárnym žánrom dospelých je v rozhlase dramatizovaná rozprávka. Často alebo niekedy ich vyhľadáva až 40 percent ľudí. Ich obľuba však rastie spolu s vekom poslucháčov. „Čím sú ľudia starší, tým radšej ich počúvajú,“ dodal Rankov.

 

Voľný čas školákov: knihy vedú pred mobilmi aj časopismi

Podľa prieskumu na vzorke 304 detí z Bratislavy a okolia sa vo voľnom čase čítaniu venujú štvrtáci častejšie ako telefonovaniu, esemeskovaniu či dokonca časopisom. Viac času tak venujú iba sledovaniu televízie, hrám s kamarátmi, počúvaniu hudby a práci s počítačom. Viac ako tri štvrtiny desaťročných detí považuje čítanie kníh za užitočné. „Ukazuje sa, že štvrtáci sú kvalitní, zaujatí čitatelia,“ konštatoval jeden z autorov prieskumu Peter Valček.

 

Ako čítajú beletriu ženy a muži

frekvencia                   ženy             muži
každý deň                  12,1 %          3,3 %
vôbec nečítajú            19,7 %        45,7 %
 

Štefan Podolinský

(Národná obroda, 27. januára 2005, roč. XVI, č. 21, str. 3)