Tlačová beseda o stave knižného trhu

Vypočujte si záznam z diskusie. 

Ako vydavateľstvá a kníhkupectvá prežili krízu a ako nové spôsoby propagácie, prezentácie a predaja ovplyvnia budúcnosť? Čo sa na slovenskom knižnom trhu na jeseň zmení? Literárne informačné centrum usporiadalo v kníhkupectve Martinus tlačovú besedu, na ktorej s moderátorom Michalom Hvoreckým diskutovali šéf Združenia vydavateľov a kníhkupcov SR Juraj Heger, vydavateľ a kníhkupec Vladimír Michal, riaditeľka LIC Miroslava Vallová, organizátor kultúrnych podujatí František Malík Gabriel Hushegyi Fondu na podporu umenia.

Miroslava Vallová hovorila o podpore vydávania slovenskej literatúry v zahraničí, ktorá plynula aj napriek pandémii. "Knihy vydané zahraničnými vydavateľmi prichádzali a prichádzajú a my musíme, taká bola dohoda z predchádzajúcich období, podporu vyplatiť. Nedostali sme však z ministerstva kultúry peniaze na túto oblasť našich aktivít, takže sme museli použiť peniaze, ktoré boli určené na niečo iné." Ťaživejšia situácia bola podľa nej v oblasti živej kultúry, čiže prezentácie literatúry na festivaloch a rôznych prezentáciách.

Vladimír Michal hovoril o zastavení knižného trhu, predovšetkým kvôli zatvoreniu kníhkupectiev, z pohľadu kníhkupcu, čo bolo pre niektoré predajne likvidačné. František Malík pripomenul, že prvú ranu získali kultúrne organizácie, pretože paušálny zákaz kultúrnych podujatí bol jedným z prvých veľkých krokov na zastavenie pandémie. Presunutie do online priestoru čiastočne pomohlo, avšak veľa úsilia a administratívy si vyžiadalo aj samotné rušenie už naplánovaných menších aj veľkých podujatí. 

Gabriel Hushegyi z FPU spomenul priority fondu, ktorý sa snažil promptne reagovať na vzniknutú situáciu, napríklad uznať výstupy v online priestore či presúvať viac prostriedkov na grant na akvizície do knižníc, ktoré vyzvali, aby nakupovali tituly cez svoje lokálne kníhkupectvá a tak pomohli celému knižnému priemyslu.

Juraj Heger hovoril o tom, ako knižnému svetu a všetkým profesionálom s ním spojeným chýbali vzájomné stretnutia, vďaka ktorým vznikajú nové projekty.

Všetci diskutujúci sa zhodli na tom, že treba dúfať, že knižný trh a celá literárna komunita vzíde z tejto krízy o niečo zomknutejšia. Miroslava Vallová potvrdila, že Slovensko bude mať zastúpenie na medzinárodnom knižnom veľtrhu vo Frankfurte, ktorý sa bude konať s výraznými obmedzeniami. Rovnako, podľa slov Františka Malíka, budú pokračovať aj literárne podujatia, napríklad literárny program na festivale Pohoda in the Air. Gabriel Hushegyi hovoril aj o uvažovaní o povýšení statusu umelca v súčasnej spoločnosti, Vladimír Michal zase dúfa, že zákazníci si opäť nájdu cestu do svojich obľúbených kníhkupectiev. Dôležité bude jesenné a predvianočné obdobie. 

 

Záznam z celej tlačovky si môžete vypočuť tu:

https://soundcloud.com/liter-rne-informa-n-centrum/tlacova-konferencia-o-stave-knizneho-trhu-2462020

Krátky zostrih nájdete aj na YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=cK-cBPmqZ8I&feature=youtu.be

  • Tlačová beseda o stave knižného trhu - 0
  • Tlačová beseda o stave knižného trhu - 1
  • Tlačová beseda o stave knižného trhu - 2