Tomášovi Janovicovi udelili Cenu Dominika Tatarku

Básnik, aforista, epigramatik a dramatik Tomáš Janovic sa dňa 21. marca 2006 stal laureátom Ceny Dominika Tatarku. Prestížne ocenenie získal za knihu Maj ma rád. Cena, ktorá sa udeľuje už dvanásty rok, zohľadňuje aj občianske postoje a nadväzuje na duchovný odkaz Dominika Tatarku.

V laudáciu poďakoval porote najmä za to, „že tohto roku udelila cenu slovenskému humoru“. Pre SME sa vyjadril takto: „Na humore ma fascinuje, že je rubom smútku. Ja sa však nepovažujem za humoristu, na svojich veciach sa totiž nesmejem. Ale ak je pravda, že humor je iba iný uhol pohľadu, tak humoristom som.“ A tiež sa vyznáva, že humor mu je bližší ako satira: „Ozajstný humor je hravý, tak ako dych. Ťažký dych je satira. Humor je o nás, satira o tých druhých.“

Tomáš Janovic je jedným z autorov, ktorí svojou tvorbou prekročili hranice Slovenska. Len nedávno, 17. marca 2006, sa spolu s Michalom Hvoreckým a Júliusom Balcom v delegácii Literárneho informačného centra zúčastnil na Medzinárodnom knižnom veľtrhu v Lipsku. Na fóre Malé jazyky prezentoval výber zo svojich aforizmov.