Toto je desať najzaujímavejších slovenských kníh, ktoré vyšli minulý rok

 

V pondelok 4. marca 2019 odborná porota literárnej ceny Anasoft litera vyhlásila tohtoročnú desiatku. Sedem autorov už v tejto prestížnej literárnej cene nominovaní boli, dvaja ju dokonca získali. Dve knihy sú prozaické debuty.

Od leta minulého roka porota v zložení: prekladateľka a literárna publicistka Gabriela Magová, literárni vedci Ľubica Schmarcová, Karol Csiba, Pavol Markovič a spisovateľ a publicista Ján Štrasser postupne čítali vyše 200 prozaických kníh, ktoré splnili kritéria a boli tak automaticky nominované do  14. ročníka literárnej ceny Anasoft litera. V pondelok 4. marca 2019 z nich vybrali týchto desať najzaujímavejších (v abecednom poradí):

1.  Bindzár, Juraj: Zvon (Orman, 2018)

2.  Bodnárová, Jana: NOCturná (Trio Publishing, 2018)

3.  Dobrakovová, Ivana: Matky a kamionisti (Marenčin PT, 2018)

4.  Fulmeková, Denisa: Doktor Mráz (Slovart, 2018)

5.  Janáč, Milo: Milo nemilo (Kráľovstvo dokonalosti, 2018)

6.  Kováčik, Juraj: V panoramatickom kine (Slovart, 2018)

7.  Medeši, Ivan: Jedenie (Východoslovenské združenie Valal, 2018)

8.  Rozenbergová, Vanda: Tri smrtky sa plavia (Slovart, 2018)

9.  Vadas, Marek: Zlá štvrť (K. K. Bagala, 2018)

10.  Vilikovský, Pavel: RAJc je preč (Petrus, 2018)

"V roku 2018 vyšlo viac dobrých kníh ako desať. Síce sme sa na tejto desiatke zhodli pomerne rýchlo, ale raz toľko zostalo aj 'pod čiarou'. Sme radi, že sa nám okrem už zabehnutých autorov a autoriek podarilo nájsť aj niekoľko nových mien. Ťažšia časť rozhodovania je ešte pred nami, lebo zatiaľ sa neukazuje jednoznačný favorit a karty môžu zamiešať aj nováčikovia," zhodnotila porota.

Vyjadrenia porotcov Anasoft litera 2019

Magová, Gabriela

porotkyňa 2012, 2019

"Čítali sme dlho, vyberali pomerne krátko, rýchlo sme sa zhodli. Teraz na nás síce dopadol aj smútok, lebo viacerí naši individuálni favoriti sa do desiatky nezmestili – no to je vlastne dobre, lebo to znamená, že tento rok je čo čítať. Myslím si však, že naozajstný boj začne na konci, pri výbere toho ‘najlepšieho’".

Schmarcová (rod. Somolayová), Ľubica

porotkyňa 2007, 2019

"Objavilo sa nečakané množstvo kníh, ktoré niečím zaujali, zopár jazykom, štýlom, niekoľko príbehom, témou, prístupom či nevídanou autorskou odvahou. Teší ma, že sa tento rok do desiatky dostali aj knihy s výrazným nadhľadom a humorom."

Štrasser, Ján

porotca 2011, 2019

"Bolo mi ľúto, že vyberáme len desať kníh, lebo postup by si zaslúžili aj iné knihy než vybraté. Myslím si, úroveň prozaickej produkcie roku dvetisícosemnásť dosahuje slušnú úroveň."

Csiba, Karol

porotca 2019

"Potešilo ma, že sa v hromade kníh našlo viacero odlišných autorských konceptov, ktoré sú zaujímavé aj čitateľsky. Ešte podstatnejšie je, že vo všetkých verziách písania sme neudeľovali iba symbolické body za účasť, hoci aj tá sa občas cení. Myslím si, že v tomto prípade sa súboj o tie skutočné body iba začína. Asi sa máme na čo tešiť."