Turecký Izmir žil v apríli literatúrou

V tureckom Izmire sa konal 24. knižný veľtrh, ktorý je hneď po tom istanbulskom druhý najväčší v krajine. Už dlhé roky bez jediného prerušenia pod svojou hlavičkou združuje čitateľov, vydavateľov a autorov z egejskej oblasti. Veľtrh ako každoročne organizovala asociácia Tüyap v spolupráci so Zväzom tureckých vydavateľov. Organizátori sa už tradične zamerali na prezentáciu kníh, najrôznejších periodík, mediálnych organizácií a neštátnych organizácií s vydavateľskou činnosťou.

Akcia sa uskutočnila v prvej polovici apríla a trvala takmer desať dní. Návštevníci si mohli nakúpiť knihy u takmer 450 vydavateľov a zúčastniť sa na 120 sprievodných podujatiach. Tie sa skladali z prednášok na rôzne témy, verejných čítačiek poézie, vyhlasovania výsledkov literárnych súťaží a autogramiád viac ako sto autorov.

Čitatelia si mohli vybrať z niekoľko tisícov titulov, od klasiky cez rôznu žánrovú beletriu až po komiksy od domácich a zahraničných autorov. Jediné, čo sa na veľtrhu nedalo zohnať, boli knihy v angličtine. Samostatný pavilón bol vyhradený pre odbornú literatúru a učebnice.

Čestným hosťom knižného veľtrhu bol izmirský básnik a spisovateľ Hidayet Karakuş. Jeho tvorba je silno poznačená sociálnym realizmom a niektoré jeho diela boli preložené i v zahraničí. V Turecku je známy hlavne vďaka svojej tvorbe pre deti a rozhlasovým hrám. Jeho fanúšikovia si na izmirskom veľtrhu mohli, okrem získania podpisu, vypočuť jeho prednášku o tureckých ľudových prísloviach a čo nám môžu povedať o tureckej náture.

Medzi prednášajúcimi tohto ročníka dominovali témy týkajúce sa detskej literatúry, tureckej žurnalistiky a politiky. Novinár Tuğrul Eryılmaz venoval svoju krátku prednášku problému cenzúry v médiách. Vyhlásil, že hlavný problém tureckých novinárov je neobjektívne podávanie správ verejnosti. Podľa jeho názoru to, čo Turci čítajú v tlači, nie je žurnalistika, ale propaganda.