Tvorcovia kníh medzi deťmi

Turčianska knižnica v Martine pripravila projekt Tvorcovia kníh medzi deťmi. Takmer 800 detí sa zúčastnilo od septembra do novembra na 35 besedách s 18 slovenskými autormi.

Prievidzská autorka Eva Siegelová napríklad rozprávala o procese tvorby, zdôraznila, že iba talent nestačí, dielo sa musí tvrdou prácou ,,odmozoľovať". Milana Igora Chovana z Ružomberka pri písaní kníh Kvietkovníčkovia, Sokolčianska mladucha, Ružový grúň a iných inšpiroval Liptov. O význame a nezameniteľnej hodnote ľudových povestí a bájí povedal:,,Veď ľudové povesti, bájky a povedačky majú rovnaký cieľ. Chcú otvoriť srdcia a rozhýbať ľudského ducha. Naši dedovia to dobre vedeli, preto nám zanechali v povestiach množstvo cenných poučení ako poklad, ktorý nikdy nestratí na hodnote.“

Vydavateľka a spisovateľka Danuša Dragulová-Faktorová deťom vysvetlila, ako vznikajú časopisy Zvonček a Maxík, ktoré nielen píše, ale aj vydáva a názorne ukázala postup pri príprave a výrobe periodika. Prekladateľ a prozaik Roman Brat vyvolal živú debatu najmä o šikanovaní, s ktorým sa stretol jeho hrdina v knižke Môj anjel sa vie biť. Spisovateľ Braňo Jobus zaujal svojím prirodzeným vystupovaním, šarmom, piešťanským nárečím a bezprostrednosťou, s akou rozprával o svojich zážitkoch. Čítal zo svojich diel, ale aj zaspieval a zahral na gitare.

Veľký záujem bol o besedu so Zuzkou Šulajovou. Všetky nedočkavé čitateľky mali jej knihy Džínsový denníkDievča z minulosti prečítané a so zaujatím o nich besedovali. Rozprúdila sa živá beseda bez konca. Čitateľky dokonca Zuzku pozvali na obed a prehliadku mesta a napokon v Martine zostala o deň dlhšie. Dokonca sa na naliehanie detí pustila do tretej časti Džínsového denníka a poprosila náruživých čitateľov o pomoc. Pozvanie do Martina prijal aj spisovateľ a cestovateľ Štefan Konkol, autor fantasy Pohrobok.

Každá z besied bola niečím zaujímavá, napríklad spisovateľ Juraj Šebesta čítal zo svojej knihy Keď sa pes smeje v typickom bratislavskom nárečí, Bruno Horecký a Víta Krnáčová, domáci Martinčania, autori detského časopisu Fľak porozprávali, ako vznikla postavička Jožka Fľaka a odkiaľ čerpajú nápady na jeho výmysly. Gabriela Futová svojim typickým šarmom a bezprostrednosťou interpretovala humorné scénky zo svojich kníh.

Na záver každej besedy sa uskutočnili autogramiády, na ktoré Turčianska knižnica pripravila podpisové záložky s fotografiami autorov a s výberom z ich tvorby. Tvorcovia kníh medzi deťmi naplnil svoj cieľ: motivovať detí čítať pôvodnú slovenskú tvorbu. 

-kn-