Úspech Ballu a Dobrakovovej v Anglicku

 Balla a Ivana Dobrakovová sa v dňoch 17. až 19. mája 2017 zúčastnili úspešného miniturné na Britských ostrovoch. Prezentáciu Ballovej knihy In the Name of the Father (Jantar Publishing, 2017) a antológie súčasnej slovenskej literatúry Into the Spotlight (ed. Julia Sherwood a Magdaléna Mullek, Slavica/Parthian 2017) zorganizovalo Literárne informačné centrum v spolupráci s prekladateľkou Júliou Sherwood a zastupiteľským úradom SR v Londýne.

Hneď prvé vystúpenie v Londýne vzbudilo veľký záujem verejnosti. Legendárne kníhkupectvo Waterstones na Picadilly Circus bolo zaplnené zvedavými hosťami. Prišiel aj veľvyslanec SR vo Veľkej Británii pán Ľubomír Rehák s manželkou a zástupcami ambasády, profesor Robert Pynsent, prekladatelia Steven Watts, Susan Reynolds, ako aj vydavateľ Michael Tate. Autori predniesli krátke ukážky zo svojich diel a potom nasledoval umelecký prednes týchto textov v angličtine. Po podpísaní desiatok predaných kníh Balla s Dobrakovovou pokračovali v zaujímavých diskusiách s návštevníkmi ešte aj dlho po oficiálnom ukončení podujatia.

Druhé vystúpenie sa konalo na univerzite v Sheffielde počas každoročnej akcie nazvanej Czech and Slovak Studies Day, kam tento raz známy bohemista profesor Neil H. Bermel pozval aj Ballu a Ivanu Dobrakovovú. Podujatie, ktoré moderoval profesor Rajendra Chitnis z University of Bristol, sa nieslo v komornejšom duchu, no Balla i Dobrakovová opäť zaujali svojím vystúpením a následnou diskusiou s publikom.
 

  • Úspech Ballu a Dobrakovovej v Anglicku - 0
  • Úspech Ballu a Dobrakovovej v Anglicku - 1
  • Úspech Ballu a Dobrakovovej v Anglicku - 2
  • Úspech Ballu a Dobrakovovej v Anglicku - 3