Úspech v Bologni

Bolonský veľtrh detskej knihy vie, čo je komercionalizácia, čo je globalizácia, či multimedializácia. Rovnako dobre však vie, že knižné umenie je niečo, čo bude neustále vyvolávať potrebu tvoriť, tešiť sa z nového a prijímať nové, rásť s novotami nášho rozbujneného sveta. Bolonský veľtrh je zakaždým pokusom dohodnúť sa na hodnotách a rehabilitovať úlohu naozajstnej tvorivosti. Múdry a ironický taliansky prozaik Alessandro Barrico hovorí, že v dnešných časoch „sa neautentickosť stala synonymom existencie“. Bolonský veľtrh to bez irónie popiera. Presvedčivo ukazuje, že kniha je medzi všetkými médiami ten rozprávkový stolček prestri sa, ktorého plodivosť sa nikdy nevyčerpá. Vždy budú deti, ktoré vidia a vedia pravdu, vždy sa nájdu dospelí, ktorí sa dokážu s ich pravdou stotožniť. A pokiaľ existuje takýto súzvuk, nie je to so svetom až také zlé. Na Bolonskom veľtrhu detskej knihy sa z takého súzvuku rodí hudba nových posolstiev. Je naozaj cťou byť čestným hosťom na takomto veľkolepom happeningu tvorivosti.

Slovensko prišlo predovšetkým s darom v podobe expozície 36 slovenských výtvarníkov, uznávaných víťazov medzinárodných súťaží i mladých autorov, ktorí vystavili v hlavnej expozícii 160 svojich diel. Celá expozícia bola poňatá ako otvorená zelená krajina, ktorá rada hostí, ale aj rada hostí prijíma. Lebo byť hosťom a byť pohostinným, znamená v podstate to isté: vedieť sa tešiť daru. Tým viac, ak je autentický.

Slovensko prišlo do Bologne s výzvou na permanentný dialóg o knižnom umení ako potrebe moderného či postmoderného sveta. Ponúklo sériu sprievodných podujatí na veľtrhu i v meste Bologna. Hlavným garantom čestného hosťovania v Bologni bolo Literárne informačné centrum. Nadšené ohlasy dokazujú, že úlohu zvládlo na výbornú.