Uvedenie knihy Amnestie

V priestoroch kníhkupectva Martinus na Obchodnej ulici v Bratislave sa 29. októbra verejnosti predstavila nová publikácia Amnestie. Ide o sprievodnú knihu k rovnomennému filmu, ktorý sa venuje téme Nežnej revolúcie.

Podujatie moderoval Lukáš Pelč, ktorý si vo filme tiež zahral. Hosťami večera boli herci Juraj Bača, Marek Majerský a Gregor Hološka. Na diskusii sa zúčastnil aj režisér Jonáš Karásek, producent a scenárista Maroš Hečko, zostavovateľ knihy Amnestie Fedor Blaščák a Viki Olejárová, ktorá naspievala titulnú skladbu k filmu.

Hostia diskutovali o tom, čo ich viedlo k natočeniu filmu a dodatočnému zostaveniu publikácie. Tvorcov prekvapilo, že v československej kinematografii ešte neexistuje film, ktorý by sa touto témou zaoberal. Keďže sa blíži tridsiate výročie Nežnej revolúcie, rozhodli sa, že nastal ten správny čas. Film o jednom z dôležitých míľnikov našej histórie chceli poňať akčne, aby ním zaujali aj mladšiu generáciu.

Keďže nie všetko sa do filmu zmestilo, rozhodli sa vydať aj sprievodnú publikáciu k projektu. Maroš Hečko sa vyjadril, že film je vstupnou bránou do problematiky Nežnej revolúcie a knižka jej dovysvetlením. Zostavovateľ Fedor Blaščák vysvetlil, že nejde o odbornú publikáciu. Kniha skôr s danou formou experimentuje. Čitatelia v nej nájdu niekoľko esejí rôznych autorov. Lenka Marešková napríklad okrem svojej osobnej skúsenosti ponúka aj odborný pohľad na celú problematiku.

Publikované sú tiež dobové fotografie, komiks od Jozefa Danglára Gertla, list adresovaný Václavovi Havlovi ako aj päť štúdií, ktoré v roku 1991 publikoval pražský Inštitút pre kriminológiu a sociálnu prevenciu.

Na záver bola publikácia symbolicky uvedená do života Zuzanou Mistríkovou a Róbertom Mistríkom. Knižke zaželali veľa šťastia, ale aj kontroverzie.

Foto: Ester Vařáková

Zdroj: FB Kníhkupectvo Martinus - Bratislava