V 58. ročníku Slniečka vyšli štyri čísla

Najstarší slovenský umelecko-literárny časopis pre deti Slniečko vychádza v Literárno-informačnom centre od roku 1996. V aktuálnom 58. ročníku, vyšli od začiatku školského roka štyri čísla.

Septembrové číslo Slniečka sa uviedlo obálkou Aleny Wagnerovej. Okrem tradičných rubrík ako je Maľovaná písanka, Deti v zelenom a komiksový povesťový seriál vo výtvarnej interpretácii Martina Kellenbergera uvádza ďalšie pokračovanie netradičnej vlastivedy, tentoraz Moje hontnianske Slovensko Kvety Slobodníkovej. Táto rubrika predstavuje deťom prostredníctvom osobného vyznania spisovateľov, ilustrátorov a publicistov a ich spomienok jednotlivé regióny Slovenska, v ktorých prežili svoje detstvo. Deti sa tak zoznámia nielen s vlastivednými reáliami určitého kraja, ale aj s portrétom významnej osobnosti.
           Aj v tomto čísle Slniečka, v duchu jeho programovej orientácie na pôvodnú autorskú tvorbu pre deti, uvádzame slovenskú ľudovú rozprávku Popelvár s ilustráciami Mariana Čapku, Povesť Michala Kohna Máme všeho dosti a autorskú rozprávku Ondreja Sliackeho O jednom priateľovi a dvoch prísloviach, uverejnenú ako spomienku na dlhoročného grafického redaktora Ondreja Máriássyho, ktorý predčasne odišiel zo života.
           V závere septembrového čísla uvádzame výsledky výtvarnej súťaže 10. ročníka Šalianskeho Maťka J. C. Hronského, s ktorou Slniečko mediálne spolupracuje od jej prvého ročníka. V ďalšej aktualite uvádzame správu o spoločnom podujatí detí zo ZŠ na Londýnskej ulici v Prahe a redakcie Slniečko, ktorej súčasťou bola výtvarná a literárna súťaž, prezentácia slovenských a českých kníh z produkcie vydavateľstva Buvik a posedenie pri Slniečkovej torte.

Autorkou obálky októbrového čísla Slniečka je ilustrátorka Kristína Šimková. V tomto čísle si pripomíname 70. narodeniny spisovateľa Jána Beňa a uvádzame jeho rozprávku Zlatý kolovrátok v ilustračnom sprievode Dagmar Hložekovej. Vo vlastivednej rubrike sa predstavuje spisovateľ Anton Baláž s textom Moja horná Nitra - moje Slovensko. Vlastivedné rozprávanie dopĺňa povesť Jozefa Cígera Hronského Skamenené peniaze s ilustráciami Aleny Wagnerovej. Okrem tradičných rubrík tu nájdeme rozprávku Márie Ďuríčkovej Kúzelníkova dcéra a Rozprávku o víle Libuše Friedovej. Dvojstranu ilustroval Ján Lengyel.
           Na poslednej dvojstrane uvádzame správu o súťažnom podujatí Škultétyho rečňovanky, v ktorom deti súťažia vo vlastnej tvorbe. Súťaž organizuje Hontniansko-novohradská knižnica A. H. Škultétyho vo Veľkom Krtíši a Slniečko sa podieľa na jej organizácii mediálnou spoluprácou a hodnotením súťažných prác ako člen poroty. Ďalším článkom je Pozdrav od Pufa a Mufa spisovateľky Nataše Tanskej, ktorý adresuje deťom z pražského veľtržného podujatia zo ZŠ na Londýnskej ulici. Dvojstrana je ilustrovaná detskými kresbami. Na poslednej strane v rubrike Poviem ti o peknej knižke predstavujeme čitateľom novú knižku z vydavateľstva BUVIK Ahoj, hádanka. Súčasťou vernisáže je doplňovačka a súťaž o knižky.

Novembrové číslo Slniečka s obálkou Aleny Wagnerovej okrem rozprávok, básničiek a tradičných rubrík uvádza novú súťaž pre deti Poznaj svoju vlasť o slniečkarsky bicykel. V tomto čísle majú deti za úlohu uhádnuť názvy deviatich najznámejších hradov a zámkov na Slovensku. Spisovateľ Ján Turan v rubrike Moje Slovensko predstavuje čitateľom dolné Ponitrie. Súčasťou čísla je krížovka Slniečka . Na poslednej dvojstrane uvádzame propozície 11. ročníka súťaže o najkrajšiu žiacku literárnu prácu Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko a správu zo súťaže Jarná škola fantázie, ktorú v rámci Slovesnej Jari zorganizovala Matica slovenská a Martine. Deti súťažili v literárnej a ilustračnej tvorbe na motívy povestí. V rubrike Poviem ti o peknej knižke predstavujeme knižku Daniela Heviera s ilustráciami Svetozára Mydla, ktorá vyšla vo vydavateľstve Mladé letá.

Vianočné číslo Slniečka vychádza s obálkou Jána Lengyela. Jeho súčasťou je rozprávka Selmy Lagerlofovej Vianočný kvet, ktorú do slovenčiny preložila a upravila Beata Panáková. Rozprávku ilustrovala Jana Kiselová-Siteková, dvojnásobná držiteľka Zlatého jablka na BIB. Moje Slovensko tentoraz predstavuje spisovateľka Margita Ivaničková rodným Považím. V rubrike Poznaj svoju vlasť budú deti súťažiť v poznávaní najznámejších slovenských kostolov. Toto číslo Slniečka uvádza nový umelecko-poznávací seriál Sedem divov sveta Kvety Slobodníkovej. Na 23. strane informujeme čitateľov o podujatí Detský čin roka, ktorý iniciovala spoločnosť Whirpool Slovakia. Zároveň uvádzame dva detské príspevky z tejto súťaže ilustrované detskou tvorbou. Na druhej strane obálky v rubrike Poviem ti o peknej knižke predstavujeme deťom novú knižku Jaroslavy Blažkovej Minka a Pyžaminka. Na ilustrácii čísla sa podieľali Daniela Ondreičková, Katarína Ševellová-Šuteková, Jozef Cesnak a Peter Cpin.