V Bologni sa začal veľtrh kníh pre deti a mládež

BOLOGNA - Už 43. ročník Medzinárodného veľtrhu kníh pre deti a mládež sa začal v talianskej Bologni. Národnú expozíciu Slovenskej republiky pripravilo Literárne informačné centrum.

Veľtrh potrvá do 30. marca. V slovenskom národnom stánku je vystavených vyše 260 titulov z produkcie 26 slovenských vydavateľstiev. Stánok s rozlohou 32 štvorcových metrov je umiestnený v hale 29 pod číslom D 18.
Okrem reprezentatívnej expozície kníh každoročne využívajú stánok Slovenskej republiky na rokovania a stretnutia zástupcovia slovenských vydavateľstiev a tlačiarní, ako aj reprezentanti zahraničných vydavateľstiev a organizácií, ilustrátori či slovenskí krajania žijúci v Taliansku.
Počas prvých hodín podujatia rokoval veľvyslanec SR v Ríme Stanislav Vallo s riaditeľkou veľtrhu Robertou Chinniovou o kandidatúre SR na čestného hosťa veľtrhu v roku 2010.
Literárne informačné centrum pripravilo sprievodné akcie počas veľtrhu i na pôde Univerzity Bologna Forli, na ktorých vystúpi slovenský spisovateľ Peter Glocko i výtvarník a divadelník Karol Krčmár.
Veľtrh tradične sprevádza množstvo akcií venovaných predovšetkým deťom, stretnutia so spisovateľmi a ilustrátormi, rôzne formy prezentácií kníh a podpory detskej literatúry. V rámci veľtrhu sa tradične organizuje udeľovanie cien Bologna Ragazzi Award a Bologna New Media Prize. Hosťujúcou krajinou tohto ročníka veľtrhu je Maďarsko. (tasr)