V cykle Osobnosti Juraj Kuniak

Banskobystrická štátna vedecká knižnica pripravuje už piaty rok každý mesiac v cykle Osobnosti podujatie, na ktorom širšej verejnosti predstaví zaujímavého človeka. Výber je podmienený regionálne, teda osobnosť musí pochádzať z Banskej Bystrice, alebo svojím pôsobiskom či prácou je s touto lokalitou úzko spätá.

Tohtoročný október patril básnikovi, spisovateľovi, konštruktérovi a podnikateľovi Ing. Jurajovi Kuniakovi (nar. 1955 v Košiciach), členovi Slovenského centra PEN.

S Banskou Bystricou ho spája predovšetkým produktívny život po skončení vysokoškolského štúdia elektrotechniky v Prahe. Tu si našiel zamestnanie v Závodoch výpočtovej techniky a stal sa úspešným vynálezcom, založil si rodinu, ukotvil sa aj v literárnom živote. Prvá básnická zbierka Premietanie na viečka (1983) mu priniesla Cenu Ivana Kraska. Nasledovali knihy Kúsok svetového priestoru, Blúdivý nerv, Cor cordi, Pán Černovský, Súkromný skanzen, Púť k sebe, Nadmorská výška 23 rokov i detské leporelo Pozrime sa cez básničku. K svojim abrahámovinám sa postaral o akési  ,,súborné" básnické dielo s názvom Skalná ruža, čo je aj názov jeho vlastného vydavateľstva.

Pre väčšinu návštevníkov boli tieto informácie známe. Čo však príjemne zarezonovalo, bolo jeho rozprávanie o 25. ročníku Svetového kongresu básnikov v Los Angeles v auguste tohto roka. Ako jeden z mála účastníkov zo strednej Európy (spolu s Milanom Richterom) získal neoceniteľné skúsenosti a zážitky, zaujal svojím vystúpením i edičným titulom v angličtine Man in the wind (Muž vo vetre). Stretol sa tam so zaujímavými autormi okrem iného si splnil aj chlapčenské sny a navštívil kníhkupectvo Lawrenca Ferlinghettiho v San Francisku, ako aj Tor House obľúbeného Robinsona Jeffersa s Jastrabou vežou.

Jeden z autorov na kongrese prezentoval svoju poéziu videoklipom. Juraja Kuniaka to veľmi zaujalo, aj preto privítal ako darček od organizátorov videoklip na jeho báseň Radvaň. Súčasťou podujatia bola aj výstavka ilustrácií Kuniakových kníh od Martina Kellenbergera.

Jana Borguľová