V divadle na hrachu

Podľa legendy vraj Jánošík nielen zbíjal, ale aj obdarúval dievčatá prstienkami a hajdúsi ho zlapali až potom, keď mu pod nohy podsypali hrach. Knihu dvoch známych hier -muzikálov - Na skle maľované, Z dreva vyrezané, ktorá má byť darom a zároveň má zlapať čo najviac čitateľov, „krstili“ preto štýlovo: hrachom a prstienkami. Nuž a „krstným otcom“ bol sám Jánošík, presnejšie, jeho predstaviteľ, herec Ján Slezák.

Takto to vtipne zorganizovala riaditeľka žilinského vydavateľstva Artis Omnis Andrea Harmanová, kde knihu vydali ako svoju dvadsiatu publikáciu, so spisovateľkou v role moderátorky podujatia Oľgou Feldekovou.

Autora slávneho muzikálu Na skle maľované - Ernesta Brylla, ktorému zdravotné problémy zabránili prísť do Bratislavy - zastúpil riaditeľ Poľského inštitútu s radcom Veľvyslanectva Poľskej republiky Zbigniew Machej. Svojský hold mu vzdal aj spisovateľ Ľubomír Feldek,  nielen ako autor hry Z dreva vyrezané, ktorá tvorí druhú časť knihy, ale aj ako prekladateľ Bryllovho textu do slovenčiny.

Všetko sa odohralo na pôde bratislavského divadla Nová scéna, takže celkom samozrejme pokračovala prezentácia predstavením slávneho poľského muzikálu Na skle maľované a cez prestávku autogramiádou Ľubomíra Feldeka.