Literárne informačné centrum  aj v tomto roku organizuje národný stánok Slovenskej republiky na 11. medzinárodnom knižnom veľtrhu – Svět knihy 2005 – v Prahe.

Veľtrh sa bude konať v čase od 5. do 8. mája v Priemyselnom paláci a v Křížikových pavilónoch na výstavisku v Holešoviciach.

LIC ako garant národnej expozície Slovenskej republiky pripravuje opäť reprezentačný stánok v spolupráci s firmou Pragoexpo v atypickom prevedení, v strednej hale Priemyselného paláca. Stánok s číslom S 111 bude mať rozlohu 72 m2 a bude v ňom  vystavených vyše 550 titulov z produkcie vyše 42 slovenských vydavateľstiev.

Pripravili sme niekoľko zaujímavých sprievodných akcií:

6. 5. 2005 – piatok 17,00 – 17,50 hod. (Velký sál)

Víno a sex po slovensky

Prezentácia, na ktorej moderátorka Zuzana Belková predstaví úspešnú antológiu slovenských poviedok s názvom Sex po slovensky, ktorá vyšla vo vydavateľstve Ikar. Jej hosťami budú autori vtipných, šteklivých, ale i filozofických textov o sexe i o láske. „O víne a knihách“ ďalej bude hovoriť enológ Fedor Malík.

7. 5. 2005 – sobota –17,00 – 17,50 hod. (Komorní sál)

Čo nové v Bratislave alebo čo by vám nemalo ujsť

Horúce novinky zo slovenskej knižnej tvorby predstavia autori (Vanda Feriancová, Peter Šulej, Dušan Taragel, Denisa Fulmeková). Na svoje si prídu milovníci memoárov, detektívneho žánru, kulinárneho umenia a zoznámime vás aj s najnovšími novinkami slovenskej poézie a beletrie.

Mimo areálu výstaviska bude:

5. mája 2005 – štvrtok – 16.00 hod. v spoločenských priestoroch Českého červeného kríža, Thunovská 18, Praha 1.

Prezentácia zborníka V tenkej koži básnika (storočnica L. Novomeského) za účasti dvoch z kolektívu autorov štúdií (Mária Bátorová, Martin Kučera) a Dejín slovenskej literatúry III. od Viliama Marčoka a kolektívu (za účasti V. Marčoka) a zástupcov Literárneho informačného centra.

Centrálnou expozíciou veľtrhu Svět knihy  je Slovinsko, ktorého účasť je sprevádzaná množstvom akcií, kultúrnych vystúpení a stretnutí. Ústrednou témou veľtrhu je: Knihy o cestách a na cesty; v sekcii Diskusné fórum je určujúce motto Slovanská literatúra v globálnom kontexte.

Medzinárodný knižný veľtrh Svět knihy patrí k veľtrhom zameraným na vyváženú komerčnú a kultúrnu prezentáciu. Prvý deň do 14.00 hod. je kontraktačným dňom, určeným len pre odbornú verejnosť a zástupcov médií.

Informácie o kompletnom programe veľtrhu môžete získať na www.svetknihy.cz.

(suba)