V Pražskej Viole znela opäť slovenčina v hereckom podaní

Po vyše polročnej prestávke sa v pražskom divadle Viola uskutočnilo ďalšie z cyklu literárnych podujatí Slovenské osobnosti, ktoré v spolupráci so Slovenským inštitútom v Prahe organizuje Literárne informačné centrum. Tentoraz sme vo Viole uviedli divadelnú hru z repertoára divadla Astorka.

Herecký koncert Zity Furkovej a Zuzany Kronerovej a spoluúčinkujúceho filozofa Miroslava Marcelliho má názov Tichý dom. Spoznali sme sa v ňom životnú filozofiu dvoch bývalých zboristiek národného divadla a ich osudovú lásku k jednému a tomu istému mužovi. Katolíčka mama Mamatejová nikdy oficiálne neprijala za nevestu luteránku Bíborku, ktorá mala navyše aj také čudné, maďarské meno. Tá žila s jej synom Filipom v jednom dome celé roky, musela sa však vždy vracať potichu, na prstoch ako baletka. Východisko hry Akoby sme poznali – keď sa rodina po rokoch začne rozprávať, hrozí, že sa niečo aj dozvie...

Autorom hry a zároveň režisérom je Silvester Lavrík, na dramaturgii sa podieľali Andrea Dömeová a Miroslav Marcelli, autorom hudby je Marián Varga.

Neutíchajúci potlesk po skončení predstavenia bol dôkazom excelentného hereckého výkonu všetkých účinkujúcich. Ďalšie série slovenských predstavení v českej metropole len potvrdzujú veľký záujem o „výrazné osobnosti slovenského divadla“.

Peter Chovan