V zornom poli českého publika

Medzinárodný knižný veľtrh Svět knihy v Prahe je každoročne veľkou príležitosťou predstaviť v komplexnejšom pohľade slovenskú knižnú produkciu a zároveň prezentovať súčasnú slovenskú literatúru a jej tvorcov. Tento rok sme tu koncom apríla predstavili viac ako 500 knižných titulov od vyše 40 vystavovateľov a veľké knižné domy ako IKAR a Slovart tu mali samostatné knižné stánky. Naša národná expozícia je umiestnená v reprezentačnom stánku a každoročne budí veľkú pozornosť návštevníkov. Jej priestory intenzívne počas celého konania veľtrhu využívajú aj slovenskí vydavatelia na početné obchodné rokovania a reprezentačné stretnutia so svojimi českými, ale aj ďalšími zahraničnými partnermi. Tento rok bolo týchto rokovaní mimoriadne veľa, čo dokumentuje, že o slovenské knihy a produkciu slovenskej polygrafie je stále veľký záujem.
           Rovnako dôležité pre kontakty slovenskej literatúry s českým literárnym publikom sú aj sprievodné akcie, ktoré LIC ako organizátor národnej expozície v ostatných rokoch pripravuje v spolupráci so Slovensko-českým klubom v Prahe. Klub vydáva aj veľmi zaujímavý mesačník Slovenské dotyky (jeho šéfredaktorkou je Naďa Vokušová) a podieľa sa aj na vydávaní kníh slovenských autorov či slovakistov, ktoré sa tematicky viažu na Prahu či vzájomné vzťahy českej a slovenskej kultúry. Tak sme mohli tento rok za účasti autora predstaviť knihu lyrických próz Juraja Kuniaka Nadmorská výška 23 rokov. J. Kuniak, známy viac ako básnik, študoval v 70. rokoch v Prahe elektrotechniku a aktívne sa venoval horolezectvu a tak sa jeho lyrické miniatúry dotýkajú práve tohto obdobia jeho života. V Prahe, tiež v 70. rokoch a rovnako tiež elektrotechniku študoval aj Dušan Malota, ktorý sa tu stal iniciátorom recesistickej umeleckej skupiny Otcova rola. Skupina sa venovala predovšetkým hudbe, ale zároveň pripravila almanach svojich recesisticky poňatých textov Plné gace. Texty mohli v tom čase vyjsť len v samizdate. Knižne vyšli až koncom minulého roka v Prahe - a dodnes predstavujú inšpirujúce a vtipné čítanie. Knižočka, doplnená originálnymi ilustráciami členov skupiny by si zaslúžila pozornosť mladej, postmodernou očarenej literárnej generácie na Slovensku. So Slovensko-českým klubom sme pripravili aj program Feldekovci a ich priatelia, na ktorý si Ľubo a Oľga Feldeková pozvali "rodinného" priateľa, prozaika a veľvyslanca SR v Prahe Ladislava Balleka.
           Tento rok sme si 14. marca pripomenuli nedožité 90. narodeniny Dominika Tatarku. Pražskému publiku sme preto predstavili knihu slovakistu Zdeňka Eisa Dominik Tatarka mezi domovem, Prahou a Paříží, ktorá má podtitul Rozprávanie o zrode spisovateľa a prináša mnoho doteraz neznámych faktov z tohto obdobia Tatarkovho života. V čase konania veľtrhu vyšlo aj druhé vydanie Tatarkových Písačiek pre milovanú Lutéciu v pražskom vydavateľstve Labyrint. Pozvali sme preto na prezentáciu jej majiteľa Joachima Dvořáka, ktorý spolupracoval aj pri príprave a vydaní Eisovej knihy. J. Dvořák je aj vydavateľom umeleckej revue Labyrint, v ktorej sústavne publikuje mladých slovenských autorov. Ešte tento rok chce pod názvom Slovenská čítanka vydať antológiu súčasnej slovenskej prózy v češtine. Na stretnutí otvorene vyjadril svoj názor, že slovenská literatúra môže na českom trhu uspieť len v prekladoch do češtiny.
           Spomenuté reprezentačné priestory knižného stánku sme využili aj na prezentáciu kníh vydavateľstva DAJAMA (publikum sa napríklad dozvedelo zaujímavú informáciu, že pripravuje vydanie Bellových Notitii v slovenčine - doteraz existuje len ich latinské vydanie) a knihy Emila Stredňanského Drsne chlapská spoveď. Zaujímavé dielo tohto dlhoročného redaktora Hlasu Ameriky vydalo vydavateľstvo H & H a jeho prezentácia bola spojená s autogramiádou.
           Slovenská literatúra tak aj prostredníctvom tejto veľkej knižnej prehliadky zostáva stále v zornom poli českého literárneho publika.

 

Anton Baláž