Najkrajšie Vianoce sú tie na tradičný spôsob – s perníkmi, kapustnicou a oplátkami. A keďže sú to sviatky hojnosti, náš stôl by mal byť štedrý. Jeho zloženie sa líši podľa jednotlivých regiónov i v závislosti od konkrétneho sviatku (Traja králi, Silvester atď.). Na toto všetko myslel zostavovateľ knihy Babičkina vianočná kuchárka (Príroda 2014) Renato Magát. Advent sa začína symbolicky, pečením a zdobením perníkov, nájdete tu až 19 variantov na ich prípravu, ako aj ďalšie recepty na suché koláčiky, rožky, medovníky. Na Štedrý deň niekto varí kapustnicu, iný šošovicovú či hubovú polievku, inšpirovať sa môžete aj receptami na prípravu rôznych druhov rýb, šalátov a tort či štrúdlí. V Prvý a Druhý sviatok vianočný každému dobre padne slepačí či hovädzí vývar alebo pečená hydina, no a Silvester sa nesie v znamení slaného pečiva a likérov

Kým mnohí cestujú pred sviatkami za oddychom preč od zmätku, herečka Anka Šišková sa teší na vianočné pečenie, najmä na každoročný rituál, ktorý opisuje vo svojej novej kuchárskej knihe Nič lepšie nepoznám (Motýľ 2014), doplnenej príbehmi a fotografiami z ciest:

Každý rok pred Vianocami pečieme spolu so Sidi (niekedy sa pridajú aj iné kamarátky) všetky koláčiky naraz a celý deň. Ráno si spravíme plán, čo to tento rok bude, potom spolu nakúpime a už to fičí. Ja zamiesim všetky cestá a Sidi vykrajuje, vaľká, šľahá a je neuveriteľne rýchla. Pečieme desať až pätnásť druhov, popíjame varené vínko, rehoceme sa a do večera sú plné misy. Keď nás je viac, je ešte veselšie a viac koláčikov. Na záver sa robia bomby a tam sa pomrvia všetky polámané koláčiky a aj okraje z nich.

Ježiškova kašička
2 dl mlieka3 polievkové lyžice detskej krupiceštipku soli1/2 čajovej lyžičky kryštálového cukruna posypanie mletú škoricupráškový cukorna poliatie roztopené maslo podľa chuti

Do hrnčeka nalejem mlieko a krupicu, pomiešam, pridám soľ, cukor a nechám asi 10 minút postáť, aby krupica napučala. Tesne pred Štedrou večerou kašu uvarím do zhustnutia a po veľkej polievkovej lyžici z hrnca, v ktorom som kašu varila, rozdávam na taniere každému malý kopček, ktorý posypem cukrom, škoricou a polejem rozpusteným maslom. Táto kašička by mala byť symbolom malého Ježiška.
 

Zdravá a vegetariánska strava

Recept na vianočnú kapustnicu nájdete aj v Knihe o súcite, síce bez klobásky a údeného mäsa, no zaiste rovnako chutnú a voňavú. Publikácia s podtitulom Tradície a osobnosti (nielen) slovenského vegetariánstva sa totiž zameriava na bezmäsitú stravu. Milan Šišmiš na nej pracoval 20 rokov a o jej charaktere napovedajú vydavatelia – Slovenská národná knižnica v spolupráci s Národným biografickým ústavom v Martine. Autor nachádza vegetariánov po celom svete a prikladá bohatú bibliografiu z oblasti umeleckej a odbornej literatúry, ale aj z Biblie, časopisov, internetu a iste veľa času strávil v archívoch či múzeách. Táto výnimočná kniha podáva komplexný prehľad vegetariánstva – jeho vývoj, vplyvy, pramene – a tvorí pevnú základňu pre ďalších bádateľov.

V strave našich predkov bolo mäso sviatočnou záležitosťou: „Jedli hlavne obilninové, mliečne, strukovinové a zeleninové jedlá, namiesto sladkostí veľa ovocia. A dodržiavali pôsty...“ Predkovia sa všeobecne stravovali striedmo najmä kvôli nedostatku potravy, no mnohí sa stali vegetariánmi zo súcitu k zvieratám a prírode. Korene vegetariánskej stravy siahajú k samotnému vzniku ľudstva a veľmi úzko súvisia s Indiou, jogou, meditáciami... Mnohí sa stali vegetariánmi práve prostredníctvom tejto východnej kultúry a filozofie, napríklad Fredy Ayisi, Ján a Vilma Jamnickí, Ján Lajčiak, Lev Nikolajevič Tolstoj...

Orientálnou filozofiou pri tvorbe teórie stravovania podľa piatich elementov sa inšpiroval aj poradca zdravého životného štýlu Peter Planieta. Spoločne so Zuzanou Markovou napísali knihu Varíme s láskou (Príroda 2014). Jej zámerom je pomôcť meniť život k lepšiemu prostredníctvom toho, čo konzumujeme. Všeobecnú časť odporúčam prečítať si ako prvú. Prezentuje jednak osobné príbehy autorov, ale poskytuje i dôležitý prehľad toho, čo urobiť, ak sa rozhodnete radikálnejšie zmeniť stravovanie. Nechýbajú kapitoly o obilninách, biopotravinách, mlieku, olejoch, strukovinách, riasach, orechoch a podobne. V receptovej časti sú iba bezmäsité jedlá. Autori zostavili 28 vzorových jedálnych lístkov, čo je celkovo okolo 100 receptov. Jedlá sú usporiadané podľa ročných období a na základe toho sa v nich využíva aj sezónna zelenina. Samostatne sú tam ešte recepty pre deti, ktorých autorkou je Zuzana Marková. Jednotlivé jedlá sú zostavené tak, aby harmonizovali naše orgány, a autori knihy tiež odporúčajú, aby sa ľudia stravovali v súlade s počasím – aktuálnemu chladnému počasiu je potrebné prispôsobiť zloženie pokrmov a čas ich prípravy. Kniha ponúka návrhy jedál pre mužov, deti a ženy, pretože každá z týchto skupín si vyžaduje iné ingrediencie a pomer medzi nimi. Peter Planieta a Zuzana Marková pripomínajú, že kombinácie v receptoch je dôležité brať ako inšpiráciu, dôležitejšie je sledovať vlastné chute.

Na svoje ratolesti a ich zdravie mysleli i osobnosti, ako Lenka Šóošová, Barbora Rakovská a Robo Papp. Z hrnca do rozprávky (Ikar) je ilustrovaná rozprávková kuchárka – rodičia v nej nájdu kopec dobrôt pre deti a deti zase zaujímavé rozprávky.

Publikácia Živá strava. Liečenie čerstvou stravou (Eko-konzult 2014, prekl. neuvedený) od Kristine Nolfiovej je určená fanúšikom alternatívnej medicíny, záujemcom o racionálnu výživu, ako aj vyznávačom zdravého životného štýlu. Autorka tvrdí, že živá strava je najlepšou ochranou pred chorobami, a sprostredkúva rady o liečení prostredníctvom nej. Dlhé roky prakticky študovala možnosti využitia živej stravy na liečenie rôznych ochorení a dospela k presvedčeniu, že živá potrava práve v takej podobe, akú ju dostávame priamo od prírody, môže zachovať telesné aj duševné zdravie človeka. V uplynulých desaťročiach dosiahla lekárska veda mnoho víťazstiev nad infekčnými chorobami, súčasne však došlo k nárastu počtu iných ochorení a ako sama autorka píše, obrat v tomto vývoji môže spôsobiť len iný štýl života. Civilizačné choroby sú zapríčinené aj nevhodnou výživou a, samozrejme, spôsobom života. Je presvedčená, že správnou cestou k liečeniu a taktiež prevencii takýchto chorôb je surová strava spolu s psychohygienou, kvalitným spánkom, odpočinkom a pravidelným pohybom na čerstvom vzduchu. Nolfiová prednášala o liečení živou stravou a najmä o výsledkoch výskumnej praxe na rôznych fórach, jej prednášky boli vypočuté s veľkým záujmom a my čitatelia máme možnosť dočítať sa o zázrakoch liečenia živou stravou prostredníctvom tejto publikácie, ktorá bola preložená do mnohých cudzích jazykov a vyvolala záujem u čitateľov. Získajte knihu zaslaním súťažného kupónu Eko-konzult.

K zdravej strave sa často dostávame práve prostredníctvom kníh o chudnutí. Publikácia Malá kniha štíhlosti (Noxi, preklad Zdenka Hudáková) od Lauren Slayton, poradkyne správnej výživy, vtipným spôsobom motivuje k dosiahnutiu krajšej postavy a zdravšieho tela. Mnohí stroskotajú práve na hektickom spôsobe života. Denne sa ocitáme v situáciách, keď nemáme správne jedlo po ruke, preto z netrpezlivosti siahneme po prvom fastfoode, ktorý je na každom kroku. Kritické sú tiež sviatky a oslavy plné dobrôt, dovolenky s exotickými jedlami a, predovšetkým, depresívne nálady! Autorka sprevádza podrobným naplánovaním jedálneho lístka, ktorého osvojenie vedie k tomu najdôležitejšiemu – zvyku – vtedy dostanete neobmedzené maškrtenie pod kontrolu. Napokon, vedci zistili, že v mozgu možno „presunúť“ pôžitok z nezdravého jedla na pôžitok z jedla zdravého. Knižku môžete vyhrať v súťaži a vyskúšať už počas Vianoc.

Mňamky

Určite dobre poznáte ten pocit. Dali ste si sýty obed a teraz máte chuť na niečo sladké. Ľudia od nepamäti inklinujú k sladkým jedlám. Hoci žijeme rýchlym životným tempom, snaha jesť zdravšie pomaly narastá a vydavatelia vydávajú aj veľa kníh zameraných na zdravý životný štýl. Autorka knihy Sladkosti bez výčitiek (Fortuna Libri 2014) Tatiana Jelínek preto vymyslela recepty na dezerty, ktoré sú zdravé, chutné a hlavne nezvyšujú hladinu glukózy v krvi, čo je jedna z príčin priberania na váhe. Nepoužíva v nich klasickú múku a cukor, preto sú vhodné pre ľudí, ktorí netolerujú lepok, ale aj pre tých, ktorí chcú schudnúť, a pritom sa nevedia vzdať sladkostí. Sú dokonca vhodné aj pre diabetikov a športovcov. Každý recept zahŕňa informáciu o nutričných hodnotách, glykemickom indexe a odporúčania, kedy sa má dezert konzumovať. Hnedý a biely cukor by podľa autorky mal ostať pre mnohých tabu. V receptoch využíva iné sladidlá, ako agávový, javorový sirup, stéviu či med. Sladkosti sú pripravované bez akejkoľvek obilninovej múky, pretože sa viac využívajú napríklad proso, fazuľky azuki, quinoa a ako zdravší tuk Tatiana Jelínek uprednostňuje kokosový olej. Pri každom recepte sa nachádzajú ikonky upozorňujúce na to, či je recept vhodný pre celiatikov alebo inak alergických ľudí na niektorú zložku potravín. Svoje si tam nájdu aj vegáni a vyznávači raw dezertov (tepelne nespracovaných, surových). Dezerty sú rozdelené na bežné, slávnostné príležitosti a sviatky. Nechýbajú nákypy, čokoládové a krémové dezerty, sladkosti na raňajky či niečo drobné pod zub. Knihu hodnotia odborníci na výživu veľmi kladne, ale hlavne môže povzbudiť tých, ktorí chcú skúsiť aj zdravšie sladké chute.

K Vianociam patrí nezameniteľná chuť torty marlenky, ktorá má dokonca svoj vlastný príbeh. Vyrozprával ho jej tvorca Gevorg Avetisyan z Arménska v publikácii Marlenka alebo Životná púť so zázrakmi (QQ Studio 2014, preklad J. Nogová). Začínal prakticky z ničoho, dnes „vlastní modernú halu s automatizovanou linkou a vyrába stotisíc tort mesačne“ vo Frýdku-Místku.

Víkendová kuchárka (Perfekt 2014) je výnimočná predovšetkým tým, že každé jedlo tvorcovia odfotili a priložili k receptu. Kniha má priemerných 206 strán, no aj napriek tomu sa do nej zmestilo až 400 receptov na guľáše, grilované špeciality, polievky, šaláty, jedlá zo záhrady a expresne rýchlo pripravené pokrmy. Využíva všetku dostupnú zeleninu, ovocie, rôzne druhy mäsa a obilnín s ich tradičnými tepelnými úpravami.

Publikáciu Krížovky s hubovými špecialitami (Vydavateľstvo Fragment 2014) využijete nielen v kuchyni, ale aj vo voľnom čase. Po správnom vylúštení krížoviek sa dozviete zaujímavosti o hubách, napríklad, že v amazonskom pralese vzniká vďaka niektorým hubám dážď. Okrem toho tu nájdete dvadsať receptov na prípravu hubových špecialít, gustiózne znejú lazane s hubami portobello.

Vyrobiť chutnú domácu klobásu či jaternicu vie v dnešnej dobe čoraz menej ľudí, a pritom výrobky zo zabíjačky patria k nášmu dedičstvu. Alexander Hlinovský napísal o týchto mäsových dobrotách knihu s názvom Najlepšie zabíjačkové špeciality (Vydavateľstvo Slovart 2014). Ukazuje v nej, že v každej kuchyni sa dajú pripraviť vynikajúce jaterničky, salámy, paštéty, párky... A navyše, bez chemických prísad.

Azda najviac ocenia praktické gazdinky Hrnčekovú kuchárku (Príroda 2014) od Zdenky Horeckej a Vladimíra Horeckého. Používaním prevažne hrnčeka na váženie ingrediencií na vý robu sladkých dobrôt odpadá množstvo špinavého riadu, príprava koláča sa tak zjednodušuje i urýchľuje.