„Ach, darmo je, remeň je predsa len remeň, a keď zviažete viac remienkov do takého strapca, júj, to bolí!“ – so zasneným povzdychom sa prihovára k televíznemu divákovi Milan Lasica v hranom „skeči“ Životopis v relácii Ktosi je za dverami v osemdesiatych rokoch minulého storočia. O takmer štyridsať rokov neskôr sa v bratislavskej FUGE v rovnakom priateľskom, humornom a nuansovo-ironickom odkazovaní na písanie životopisu tvorcu knihy Chaconna (OZ Brak 2018) prihovárali obecenstvu moderátor podujatia Ferči Malík a autor Tomáš Hučko.

Aprílový večer patril uvedeniu debutu slovenského publicistu a spisovateľa Tomáša Hučka Chaconna. Ten bol predstavený v rámci projektu Art Debut (pod taktovkou literárnehoklubu.sk), ktorý má ambíciu poskytovať priestor prevažne mladému umeniu. Jeho úlohou je tak uviesť nielen jedného debutujúceho autora/ku, ale aj hudobného debutujúceho autora/ku do nášho kultúrneho priestoru. Hučkova antimemoárová novela, ktorá mala podľa popisu akcie pokladať čitateľovi ironickú otázku „Prečo by ťa to malo zaujímať?“, bola predstavená v duchu literárno-hudobného performance. V samotnej podstate tak nešlo o prvoplánovo nalinkovanú a naškrobenú diskusiu k titulu, ale o akési odohrané, „pseudoštruktúrované“ uvedenie titulu do literárnych kruhov. V podobne ľahko ironickom tóne ako zmienení Lasica a Satinský, ktorí si píšu životopis v danom skeči, bol vedený krst knihy Chaconna. V diskusii boli položené otázky ohľadom autorových začiatkov, školských časov či akademickej kariéry. Hučko a Malík si „zahrali“ hru „Čo by si si zobral na opustený ostrov“. Predčítavala sa stará e-mailová korešpondencia medzi autorom a moderátorom. To všetko v geste čistej banalizácie a humorného nadhľadu. V duchu „Show, don’t tell“ sa tak menej hovorilo k samotnému titulu, viac sa evokoval prísľub jeho atmosféry, napríklad aj hudobnou vsuvkou (hra na husle) či predčítaním ukážky z knihy.

Akcia Art Debut: Tomáš Hučko prostredníctvom zaujímavého performance ponúkla prítomným divákom pomyselný „teaser“, navnadenie, ochutnávku toho, čo im Chaconna môže priniesť.
 
Lenka Macsaliová