VERŠE ON LINE

Edícia súčasnej poézie

Za premyslenou koncepciou stojí básnik Erik Jakub Groch. Ide o editorsky vyčírený výber, nič v ňom netrčí. Všetky zošity majú aj niečo spoločné: kultivovaným spôsobom – bez záťaže prevzatých slov, no bez purizmu – hľadajú výraz pre súčasný životný pocit, pre zakúšanie reality. Je im cudzí nihilizmus, ale aj „peknučkosť“.

Edícia Zošitov má náročný cieľ: osloviť a priviesť k poézii mladých – čiže najotvorenejších a zároveň najkritickejších – čitateľov. Preto je cena jedného zošita 29 korún, na čom má zásluhu i podpora ministerstva kultúry.

Zošity vydáva občianske združenie Slniečkovo v Prešove, a o ich kultivovaná grafickú úpravu sa stará editor E. J. Groch v grafickej a typografickej Chránenej dielni, čo je zhodou okolností úradnícky, no pôvabný terminus technicus pre špecifický druh činnosti.

Realizátori projektu urobili kus práce. Zošity postupne vychádzajú. Už sú v predaji Em Erika J. Grocha, Do neba povedala Billyho Childisha a Život je možný Rudolfa Juroleka. Za nimi v mesačnej pravidelnosti vyjdú Svet sa nekončí nositeľa Pullitzerovej ceny Charlesa Simica, Láska orientálne očarujúceho Izraelčana Yehudu Amichaia, v júni debut Prvá kniha Radovana Sidora a v septembri Uchvátená najčítanejšej Angličanky Carol Ann Duffyovej. Zatiaľ sú distribuované v sieti Artfora. Ak by mal tento vydavateľský projekt mať dlhodobý život – a to by bolo dobré – mohli by ho stabilizovať objednávky knižníc. Prispeli by tým ku kryštalizácii literárneho procesu, keďže edícia Zošitov dala nielen príťažlivú, ale aj dostupnú formu kvalitnej súčasnej poézii.