Vychádza decembrové číslo Knižnej revue!

Obálku posledného čísla roku 2022 zdobí kresba Laca Terena s názvom Starý odchádza, nový vychádza.

 Pomaly odchádza rok, do ktorého sme vstúpili vyčerpaní pandémiou, a ani sme sa nestihli nadýchnuť k dlho očakávanému návratu do normálnych čias a Rusko začalo brutálnu vojnu u našich susedov. Zostali sme otrasení a šokovaní, no zároveň ochotní a schopní prejaviť solidaritu s ľuďmi utekajúcimi do bezpečia. Tento rok nepriniesol veľa dobrých správ a atmosféra v spoločnosti ide naďalej dolu vodou. Zostávajú nám knihy, ktoré by nám mohli pomôcť pochopiť súčasnú situáciu a príčiny kríz, ktoré sa na nás valia. Vydavateľstvá však zareagovali adekvátne a pulty kníhkupectiev sú plné kvalitných titulov o histórii, geopolitike, konfliktoch či klíme.
Vychádza aj kopa kvalitnej beletrie, a tak na Vianoce bude z čoho vyberať. K tomu vám chceme pomôcť na našich stránkach. Okrem tipov na knihy ako darčeky prinášame dva rozhovory s múdrymi ľuďmi a výbornými štylistami: s dvojnásobným laureátom Anasoft litera Stanislavom Rakúsom a marockým spisovateľom, držiteľom Goncourtovej ceny Taharom Ben Jellounom. Z dvoch strán sa pozeráme na novú, výnimočnú knihu Kataríny Kucbelovej a vo dvoch textoch sa zaoberáme čítaním u nás v 19. storočí a v čase sociálnych sietí.
Želám nám, aby nasledujúci rok priniesol čo najskôr ukrajinské víťazstvo nad barbarským agresorom a aby sa s mierom do našich končín konečne vrátila úcta k demokratickým hodnotám a mysleniu.
Príjemné čítanie a pokojný rok s Knižnou revue!