Vychádza marcové číslo Knižnej revue!

Obálka s dielom Ivany Šátekovej korešponduje s jednou z tém najnovšieho čísla Knižnej revue.

Marec nám ponúka dátumy vhodné na obzretie sa za minulosťou. Pribúdajú kvalitné práce novej generácie historikov, zaoberajúce sa obdobím ľudáckej Slovenskej republiky. Medzi najvýraznejších patrí určite Anton Hruboň a jeho titul Mýtus a kult Jozefa Tisa ukazuje, kde sa v kontexte rôznych mýtov a legiend ako spoločenstvo práve nachádzame.

Na trhu sa zároveň objavili knihy, ktoré čerpajú z rovnakého historického obdobia a mali tu byť už dávno: prvé preklady Obchodu na korze Ladislava Grosmana a spomienok Eleny Lackovej Narodila som sa pod šťastnou hviezdou.

Otázka vyrovnania sa s minulosťou, viny a zodpovednosti, sa vynára aj v ďalších textoch či v rozhovore so spisovateľkou Irenou Brežnou. Ako vojnová reportérka má osobnú skúsenosť s ruskými vojnovými zločinmi v Čečensku a hovorí o súčasnej agresii v Ukrajine aj o pre ňu šokujúcej atmosfére na súčasnom Slovensku.

Druhý diel textov z Ukrajiny vypovedá o témach, ktorými dnes žijú tamojší spisovatelia. Reportáž Myroslava Lajuka rozpráva o príchode dieťaťa na svet, v ktorom za oknami dopadajú rakety.

V aktuálnej téme sa zaoberáme strojovými prekladačmi, vyvinutými na báze umelých neurónových sietí. Sú alebo budú niekedy schopné prekladať umelecké texty?

Na obálke nájdete mrazivo veselú výšivku Konšpirátor Ivany Šátekovej.

 

Príjemné čítanie!