Vychádza novembrové číslo Knižnej revue!

Rozhovor s Dominikou Moravčíkovou, Judith Hermann, text o komikse V Taliansku sú iba praví chlapi či portrét Annie Ernaux, čerstvej držiteľky Nobelovej ceny...

Teroristický útok na LGBTI+ komunitu a následné reakcie politikov nám ukázali alarmujúci stav, v akom sa nachádza slovenská spoločnosť. Tolerancia, úcta, láska a pokora sú cudzie slová aj pre najvyšších predstaviteľov katolíckej cirkvi a rovnaké práva pre všetkých sú v našich končinách naďalej vzdialenou métou. Redakcia podcastu preto oslovila queer autorov Michala Talla a Mareka Hudeca, aby nám povedali, ako vnímajú dnešnú atmosféru. Podobnou témou, no s príbehom z čias Mussoliniho fašistickej diktatúry, sa zaoberá aj komiks V Taliansku sú iba praví chlapi, o ktorom píše Martin Boszorád.

Novembrové číslo vám prináša aj dva rozhovory: s Dominikou Moravčíkovou, ktorej vyšiel výrazný prozaický debut, a s jednou z najslávnejších nemeckých spisovateliek Judith Hermann.

Okrem toho si môžete prečítať zasvätený portrét čerstvej držiteľky Nobelovej ceny Annie Ernaux z pera prekladateľky Kataríny Bednárovej, laudatio na počesť Rudolfa Juroleka, laureáta ceny Zlatá vlna za najlepšiu básnickú zbierku roka, pohľad Juraja Malíčka na dokuromán Kieślowski v detaile alebo úvahy nad knihami o histórii krajín za našou východnou hranicou.

Na záver jedna nepríjemná správa, ktorej sa v dnešných časoch nedá vyhnúť. Vzhľadom na rastúce ceny papiera a tlačiarenských služieb sme boli nútení upraviť cenu Knižnej revue pre predplatiteľov. Ročné predplatné za 24 eur vám však zabezpečí všetky čísla magazínu v roku 2023 za súčasnú predajnú cenu.

 

Veľa kníh a odvahy do ťažkých časov!