Vychádza októbrové číslo Knižnej revue

Október je plný domácich aj zahraničných literárnych aktualít korunovaných udeľovaním Nobelovej ceny. Po vlaňajšej prestávke spôsobenej známou kauzou, ktorá cenu poškodila a výrazne oslabila jej hodnovernosť, sa nová porota snaží získať ju späť. Zatiaľ možno povedať, že sa jej celkom určite podarilo získať pozornosť médií a vyvolať nové zápalisté diskusie. Spôsobili to mená oboch laureátov. A predmetom diskusií opäť nie je ani tak literárne majstrovstvo, ako podoby ich spoločenskej angažovanosti a konkrétne politické postoje. Pre nás je dôležité, že na rozdiel od niektorých predošlých laureátov sú Rakúšan Peter Handke a Poľka Olga Tokarczuk u nás dobre známi a môžeme ich čítať v slovenských či českých prekladoch. My vám však okrem množstva iných aktualít prinášame rozhovor s iným poľským autorom, spisovateľom a reportérom Mariuszom Szczygiełom, ktorý je čerstvým držiteľom ceny NIKE a pri príležitosti vydania slovenského prekladu jeho knihy Urob si raj navštívil aj Bratislavu.

Hlavná téma októbrovej Knižnej revue na prvý pohľad veľmi nesúvisí s knihami, no vojna a armáda sú oblasti, ktorým sa venuje množstvo spisovateľov a zaujímajú početných čitateľov. My sme vybrali niekoľko titulov z profesionálnej historiografie, ale aj esejistiky a publicistiky. Priblížime knihu historika Pavla Šteinera Babylon armád, mapujúcu veľkú bitku 2. svetovej vojny na rieke Hron, pre slovenský kontext dôležitú knihu nemeckej spisovateľky Alexandry Senfftovej Bolestivé mlčanie o živote a pôsobení Hitlerovho veľvyslanca na Slovensku Hannsa Ludina, publikáciu Petra Chorváta o pôsobení slovenských výtvarníkov a spisovateľov v armáde, ako aj iné knihy s vojenskou tematikou. Taktiež vám ponúkneme  knižný rozhovor s historikom Ivanom Kamencom.

V rubrike Ilustrovaná kniha tentoraz Petra Baďová zabrúsila do oblasti náučnej literatúry pre deti a mládež, ukáže nám Vtáčí atlas Jána Gúgha a Adely Režnej. Bohatý recenzný blok otvára recenzia na prozaickú knihu Michaely Rosovej Tvoja izba.

Rubrika Príbeh sa v minulom čísle zmenila a z kníhkupectiev sme prešli do pamäťových inštitúcií, ktoré sa knihou a literatúrou zaoberajú iným spôsobom. Zaujíma nás, ako vyzerajú literárne múzeá rôznych druhov u nás na Slovensku aj inde v Európe, tentoraz sme navštívili expozíciu venovanú poľskej poetke Wisławe Szymborskej.

Želám vám príjemné čítanie.