Vychádza septembrové číslo Knižnej revue!

Pomyselný leitmotív aktuálneho čísla - v novom šate - je záchrana životného prostredia. 

Milé čitateľky, milí čitatelia!

 

Prekvapenie, ktoré sme pre vás pripravovali celé leto, je tu. Držíte v rukách Knižnú revue, ktorá  revolučne zmenila svoj dizajn. Autormi nového výzoru, usporiadania, loga nášho časopisu sú mladí invenční grafickí dizajnéri Vojtech Ruman a Barbora Gavláková. Ich návrh zvíťazil v súbehu Literárneho informačného centra koncom júna.

Mladý pár tvorcov, ktorý v letných mesiacoch vypracoval nový šat nášho mesačníka, citlivo narába s písmom, textom, obrazom, ich realizácia podporuje obsahové zameranie a vizuálne usporiadanie časopisu, povyšuje nárok na vkus.  

Aj takto sme sa rozhodli osláviť XXX. ročník vychádzania vášho obľúbeného časopisu o knihách, ktorý od svojho vzniku prešiel celým radom zmien. Od dvojtýždennej periodicity s vysokým nákladom v 90. rokoch, cez postupné zmeny formátu, papiera, koncepcie, ktoré si vyžiadala doba a pohyb v knižnej, vydavateľskej a literárnej prevádzke.

Váš názor na septembrové číslo Knižnej revue je pre nás, čo sme ho pripravovali, veľmi dôležitý. Veríme, že vás nesklame, ale naopak – poteší.

Z pôvodného podtitulu – mesačník o nových knihách – sme vypustili prívlastok „nových“, aby sme sa mohli širšie venovať aj publikáciám, ktoré už vyšli dávnejšie, ale príbehy ich vzniku či závažnosť sú nadčasové. Okrem toho vám chceme prinášať zaujímavé články o dôležitých autoroch a autorkách, o ich dielach, tvorivých hľadaniach a cestách.

V našom obsahu tak ako doteraz nájdete pravidelný recenzný blok, ktorý sa venuje aktuálnej knižnej produkcii v širšom zmysle – od reflektovania súčasnej prózy a poézie cez esejistiku, literatúru faktu, odborné publikácie či knihy pre deti.  

Na našej novej obálke sme použili výtvarné dielo z knižnej novinky UME?NIE! , aby sme demonštrovali možnosti moderného dizajnu a otestovali záujem čitateľov, o ktorom si s pevnou vierou namýšľame, že neutícha.

Pomyselným leitmotívom aktuálneho čísla je záchrana životného prostredia. Pálčivá a zároveň až bolestne „otrepaná“ téma mravnej zodpovednosti človeka vo vzťahu k planéte Zem sa na našich stránkach vinie od diela, ktoré zanechal Ray Bradbury, cez ekologické hnutie na Slovensku, ktoré zosobňuje výtvarník Marko Huba v knihe esejí, až po knihu o Grete Thunberg Scény zo srdca.

Veríme, že vás zaujmú aj pravidelné rubriky, tentoraz poézia Petra Šuleja, esej o prozaickej prvotine Eliasa Canettiho, epištola Daniela Pastirčáka či klasický monument Johna Miltona.

  Nerušené čítanie.