Položme si jednoduchú otázku – prečo by ste si už svoju ďalšiu knihu mali prečítať v podobe e-knihy?

Ako prvú výhodu môžeme spomenúť rýchlosť. Napríklad novinku Nevinným sa neodpúšťa od Dominika Dána bolo možné kúpiť ako e-knihu už v predpredaji. Následne v deň jej vydania dostal čitateľ knihu do svojej eknižnice hneď po polnoci. Odtiaľ si ju už mohol stiahnuť priamo do čítacieho zariadenia. Ku knihe sa takto dostal pohodlnejšie a rýchlejšie, než by to bolo v prípade jej papierového vydania.

Zaujímavou funkciou je aj interaktívnosť textov. Do niektorých titulov sa pridáva bonusový materiál, ako videá, obrázky, interaktívne hry, ktorých cieľom je čitateľovi ešte viac priblížiť dej. Čítačky e-kníh sú ľahké zariadenia, čitatelia si ich obľúbili dokonca viac ako tablety, napriek ich všeobecnej rozšírenosti. Po úplnom nabití umožnia až niekoľkotýždňové čítanie, zväčšovanie a zmenšovanie písma, robenie poznámok do textu, vyhľadávanie významu cudzích slov, vyhľadávanie v texte, nastavovanie okrajov a zarovnania či nasvietenie textu v šere alebo úplnej tme. Vďaka malým rozmerom a možnosti stiahnuť si takmer neobmedzené množstvo titulov sa stali ideálnou alternatívou nielen počas cestovania.

Na mieste je aj otázka ceny, čítačky predsa tiež predstavujú vstupnú investíciu! Ich cena však v posledných rokoch klesla na všeobecne dostupnú úroveň. Investícia sa po čase navyše začne vracať – cena elektronických kníh býva spravidla aspoň o 30 % nižšia ako pri papierových vydaniach. E-knihy sa dajú poslať tiež ako darček cez www.martinus.sk a dávajú šancu aj novým autorom – môžu vydať svoju knihu touto formou (napr. cez Publico.sk) a ušetriť na nákladoch spojených s tlačou.

Hoci by sa mohlo na prvý pohľad zdať, že takéto čítanie bude preferovať hlavne mládež, podľa výskumov v našej krajine najviac e-kníh čítajú ľudia od 31 do 45 rokov, čo dokazuje, že zvládnuť čítačku nie je vôbec náročné.

Vyvrátili sa aj polemiky, či papierové knihy budú nahradené e-knihami. Ľudia na e-knihách oceňujú množstvo výhod, ktoré prispievajú k zvyšovaniu ich čitateľského komfortu. Zostáva však len na čitateľovi, či si vyberie elektronickú alebo papierovú knihu. Takže, prečo by ste si už svoju ďalšiu knihu nemali prečítať v elektronickej podobe?