Výročie Rímskych zmlúv oslávia koncertmi
 
BANSKÁ BYSTRICA 19. marca (SITA) - Asociácia Capalest organizuje 25. a 26. marca v Banskej Štiavnici a vo Zvolene s podporou Európskeho parlamentu kultúrne podujatie Dajme dušu Európe, venované 50. výročiu podpísania Rímskych zmlúv. Tvoriť ho budú dva koncerty vážnej hudby z tvorby z obdobia podpisu Rímskych zmlúv v podaní umelcov z piatich signatárskych krajín a Slovenska a okrúhly stôl o budovaní európskej identity.

Prvý koncert bude v nedeľu 25. marca o 19:00 v Evanjelickom kostole v Banskej Štiavnici, druhý v pondelok 26. marca o 18:00 na Zvolenskom zámku. Predstavia sa na nich umelci z Talianska, Holandska, Nemecka, Francúzska, Belgicka a slovenské sólistky Ivana Pristašová a Nora Škuta. „Reagovali sme na výzvu Európskeho parlamentu osláviť výročie podpísania Rímskych zmlúv, ktoré sú dôležitými dokumentmi založenia Európskej únie. Bolo veľmi náročné nájsť a dať dohromady umelcov, ktorí hrajú práve repertoár vážnej hudby z konca päťdesiatych a začiatku šesťdesiatych rokov minulého storočia. Bude to jedinečné predstavenie len na túto príležitosť," uviedla Antónia Miklíková z Asociácie Capalest.

Okrúhly stôl, ktorý sa bude venovať kultúrno-politickým vzťahom východnej a západnej Európy v období podpísania Rímskych zmlúv, vývojom, dôsledkami a budovaním európskej identity, bude v pondelok 26. marca o 9:00 v Kammerhofe v Banskej Štiavnici. Na jeho organizácii sa podieľa Literárne informačné centrum Bratislava.

Rímske zmluvy je súhrnný názov pre dve zmluvy podpísané v Ríme 25. marca 1957, a to zmluvu zakladajúcu Európske hospodárske spoločenstvo a zmluvu zakladajúcu Európske spoločenstvo pre atómovú energiu. Boli jedným zo základov neskoršej európskej integrácie.

Asociácia Capalest každý rok v auguste organizuje európsky festival poézie, divadla a hudby Cap á l´Est v Banskej Štiavnici.

19. 3. 2007 14:36:00 | Copyright © SITA 2007