Výročie vzniku Československa si pripomenú aj bytovým festivalom

Pri príležitosti 100. výročia vzniku Československa sa uskutoční 2. ročník bytového festivalu Cez prah / Přes práh, ktorý organizujú združenia literarnyklub.sk, Kapitál a Foajé. V nedeľu 28. 10. 2018 tak budete mať jedinečnú možnosť zaspomínať si na prvorepublikové časy priamo v štyroch bratislavských bytoch v Starom meste.

Jeden z organizátorov, František Malík, dopĺňa: “Vlani sme si chceli pripomenúť fenomén undergroundovej bytovej kultúry, ktorá fungovala v opozícii proti ideológiou zaťaženej oficiálnej kultúre v sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch minulého storočia. Koncept "otvoreného" bytu však existuje aj dnes. Keďže sa podujatie minulý rok stretlo s pozitívnou odozvou, rozhodli sme sa zorganizovať ho znovu. Oslovili sme viacero majiteľov domov, ktoré pamätajú prvú Československú republiku a spoločne sme pripravili sériu tématických podujatí. Návštevníci budú môcť prekročiť prahy štyroch bytov a v komornej atmosfére si vypočuť vážnu hudbu, či diskusiu s historikmi, pozrieť film, dozvedieť sa o živote za prvej republiky od pamätníkov, ale aj zatancovať si na staré šlágre."

Celkovo zahŕňa nedeľný program až 12 podujatí v čase od 16:00 do 22:00. Napríklad spisovateľ Michal Hvorecký sa pozhovára s historikmi Bohumilou Ferenčuhovou a Matejom Hanulom o vzniku Československa a taktiež s pamätníkmi Evou Mosnákovou a Ottom Šimkom o živote pred nástupom nacizmu. Herečka Ingrid Timková prečíta úryvky z diel prvých slovenských spisovateliek Terézie Vansovej a Hany Gregorovej. Mladé hudobníčky zas zahrajú skladby z medzivojnového obdobia od Bélu BartókaLeoša JanáčkaBohuslava Martinů Eugena Suchoňa. O tom, ako sa za posledných 100 rokov zmenil bulvár Štefánikova príde porozprávať spisovateľka Jana Beňová. K videniu bude aj prvý diel zo série České století, v ktorom Martin Huba stvárnil prezidenta Masaryka. Na záver podujatia zahrajú Gramophon Brothers, ktorí sa špecializujú na šelakové platne a energiou nabité swingové a jazzové tóny, evokujúce krásu časov minulých.

Podujatie Cez prah / Přes práh je súčasťou série multižánrových podujatí Czecho Mecho, ktoré prepájajú české a slovenské témy, umelcov, či kultúrne projekty a miesta.  Z verejných zdrojov ho podporil hlavný partner Fond na podporu umenia, ďalšími partnermi projektu sú České centrum, Bratislavský samosprávny kraj a združenie Aspekt.

Viac informácií a podrobný program nájdete na www.literarnyklub.sk.