Vyšehradské literárne štipendium sa uskutoční aj napriek pandémii, no v inom termíne

Za normálnych okolností by sme takto o štyri týždne v Bratislave privítali, tak ako každý rok, účastníčky a účastníkov Vyšehradského literárneho štipendia. Vzhľadom na nepriaznivú pandemickú situáciu, ako aj ťažkosti spojené s prechodom cez hranice, sme sa však v koordinácii s našimi partnermi rozhodli posunúť začiatok jarnej časti tohto rezidenčného programu z 1. mája na 1. júl 2021. Veríme, že sľubné vyhliadky ohľadom klesajúceho počtu nakazených, uvoľnovania opatrení a najmä režimu na hraniciach, prispejú nielen k väčšej bezpečnosti, ale aj ku kvalite tvorivého zázemia rezidentiek a rezidentov, a k lepším možnostiam spoznať atmosféru mesta a krajiny, ktorá sa stane na šesť týždňov ich tvorivým domovom. Jesenná časť zostáva nateraz v pôvodnom termíne 1. 9. – 31. 11. 2021.

Komisia v zložení Miroslava Vallová, Marta Součková, Viktor Suchý, Michal Tallo a Eva Tomkuliaková rozhodla na základe zaslaných prihlášok nasledovne:

  Bratislava Praha Budapešť Krakov

Jarná časť

(1. 7. – 12. 8. 2021)

Silvia Ruppeldtová

(ako náhradník Erik Šimšík)

Peter Šulej

(ako náhradník Michal Baláž)

Pavol Rankov

(ako náhradník Tomáš Hučko)

Jana Bodnárová

(ako náhradníčka Ivana Komanická)

Jesenná časť

(1. 9. – 30. 11. 2021)

Michal Harpáň

(ako náhradníčka Anabela Žigová)

Tünde Mészáros

(ako náhradníčka Eva Schwardy)

Jakub Juhás

(ako náhradníčka Flóra Peťovská)

Veronika Cosculluela

(ako náhradníčka Anabela Žigová)

 

A kto bude v Bratislave toto leto v rámci rezidencie tvoriť? Z Českej republiky príde Martin Škabraha, z Poľska Paweł Pieniążek, z Maďarska Roland Orcsik a slovenskou zástupkyňou v Bratislave bude Silvia Ruppeldtová. Rezidentku a rezidentov jarnej časti Vyšehradského literárneho štipendia si v nasledujúcich týždňoch predstavíme podrobnejšie.

Vybraným rezidentkám a rezidentom gratulujeme a prajeme veľa inšpirácie a síl k tvorbe.