Vyšlo decembrové číslo Knižnej revue

Končiaci sa 29. ročník Knižnej revue bol pre redakciu aj samotný časopis obdobím viacerých zmien. Veríme, že sú na prospech kvality a pestrosti obsahu a vy ste ich nielen zaregistrovali, ale aj kladne prijali.

V decembrovom čísle sme väčší priestor poskytli festivalu Autoriáda 2019 a v rámci neho najmä cene René Anasoft litera gymnazistov. Vďaka nej si stredoškoláci hľadajú cestu k súčasnej slovenskej beletrii ako čitatelia aj kritickí hodnotitelia. Práve jeden z nestorov kritických žánrov prezentoval na festivale trojzväzkový výber zo svojho diela. Literárny kritik a historik Valér Mikula nám poskytol rozhovor nielen o tomto bilančnom knižnom opuse, ale napríklad aj o prijatých a odmietnutých medailách...

Záver roka ponúka obligátnu príležitosť na bilancovanie. Vnímanie literárnej kvality je subjektívne, ale prečo sa na túto tému nezahrať – a žáner ankety je na hru v časopise ako stvorený: My sme sa tentoraz na uplynulý pracovný rok opýtali vydavateľov a troch odborníkov, ktorí slovenskú literatúru sledujú spoza blízkych hraníc.

V rubrike Esej Dušan Taragel zmapoval aktuálne kulinárske príručky. Lenka Macsaliová sa pozrela na dve motivačné publikácie, veď čo je užitočnejšie, ako sa pri novoročných predsavzatiach oprieť o systém premyslený odborníkmi na životný štýl. Nový Štrasserov preklad románu Majster a Margaréta vzbudil veľkú pozornosť čitateľov, čím potešil aj kníhkupcov. Výborný článok o kontexte tohto románu a osobnosti Michaila Bulgakova napísal rusista Valerij Kupka. Marcel Forgáč zase predstavuje taliansku prozaičku Simonu Vinciovú a jej román Prvá pravda, ktorý odhaľuje nedávnu čiernu minulosť psychiatrie a väzenia na gréckom ostrove Leros. A prekladateľka Ivana Dobrakovová vo svojom stĺpčeku naznačuje, prečo jej bol tento román blízky a v čom súvisí s jej vlastným písaním.

Recenzný blok mapuje aktuálnu knižnú produkciu, ku ktorej patrí aj nové vydanie Nylonového mesiaca Jaroslavy Blažkovej, tento populárny román nanovo číta v rubrike Klasika Vladimíra Mravcová. V Príbehu pokračujeme v našich návštevách literárnych múzeí, tentoraz sme zostali doma, v modranskom Múzeu Ľudovíta Štúra.

Knižná revue informuje, triedi, hodnotí a propaguje kvalitné slovenské knihy všetkých druhov a žánrov, čo je vzhľadom na rastúci počet vydávaných titulov práca sizyfovská. Chceme sa s týmto náporom popasovať aj v roku 2020, zostaňte nám ako čitatelia verní.