Vyšlo októbrové číslo Knižnej revue!

Na obálke októbrovej Knižnej revue je ilustrácia Juraja Horvátha z románu Andrejeva Platonova Šťastná Moskva, ktorá akoby dokumentovala aj čosi omnoho aktuálnejšie.

Žijeme historické chvíle, po ktorých sme netúžili. Knihy nám pomáhajú pochopiť, kde a prečo sme sa ocitli, i keď udalosti okolo nás sa väčšmi podobajú zlému snu ako realite.

„Vymysleli sme si Rusko, vlastné, slovenské Rusko, ktoré nikdy reálne neexistovalo, ale my sme tomu vytvorenému obrazu uverili,“ tvrdí v rozhovore politológ Alexander Duleba. Ivana Taranenková zas píše o slovanskej vzájomnosti v súvislosti s reflektovaním ukrajinskej otázky medzi slovenskými intelektuálmi na prelome 19. a 20. storočia. Oba texty aspoň čiastočne vysvetľujú príčiny iracionálneho geopolitického chaosu u nás vo vzťahu k brutálnej vojne v Ukrajine.

O úlohe spisovateľa a literatúry v čase hroziacich katastrof, kumulujúcich sa kríz a vojen napísala dôležitý text maďarská spisovateľka Krisztina Tóth. Písanie je pre ňu bojom proti pominuteľnosti a zabudnutiu v časoch neustálych hrozieb návratu minulosti.

Poľská reportérka Margo Rejmer sa vo svojich knihách venuje vyrovnávaniu sa spoločnosti s traumou z totality. V našom rozhovore uvažuje aj nad tým, akým spôsobom písať o tragédiách a akú moc meniť realitu má autor opisujúci hrôzy a násilie.

V októbrovom čísle sa, samozrejme, venujeme aj knižným novinkám a jeseň je bohatá na nové talenty (Jakub Spevák), zabudnuté knihy klasikov (John Steinbeck, Viktor Šklovskij) i čerstvé preklady svetových hviezd (Leila Slimani, Delphine de Vigan).

Na obálke nájdeme ilustráciu Juraja Horvátha z románu Andreja Platonova Šťastná Moskva, ktorá akoby dokumentovala aj čosi omnoho aktuálnejšie.

 

Príjemné čítanie

 

Marek Vadas