Z programu slovenskej prezentácie

na Medzinárodnom knižnom veľtrhu detských kníh Bologna 2010,

na ktorom bude Slovensko čestný hosť

23. – 26. marca 2010

 

Hlavná expozícia na bolonskom výstavisku sa ponesie v duchu sloganu Slovakunitedimaginations a slovenskú ilustračnú tvorbu bude na nej reprezentovať 32 výtvarníkov 160 najlepšími dielami zo šesťdesiatich kníh pre deti. Zakladajúcu generáciu súčasnej slovenskej ilustrátorskej školy budú zastupovať diela Albína Brunovského a Vincenta Hložníka. Tvorba nasledujúcich generácií a najmladších ilustrátorov, ktorá vychádza z tradícií, ale uplatňuje moderné výtvarné prístupy na stvárnenie príbehov, poskytne zároveň s retrospektívou aj možnosť porovnať nové trendy v slovenskej ilustrácii a naznačí víziu jej budúceho smerovania. Vystavované diela sú majetkom autorov, Bibiany – medzinárodného domu umenia pre deti, Slovenskej národnej galérie a Galérie mesta Bratislava. Súčasťou expozície sú aj knižné publikácie, z ktorých sú vystavené originály ilustrácií. Vysokú umeleckú kvalitu vystavených diel potvrdzujú viaceré medzinárodné ocenenia, preto prezentácia upriamuje pozornosť aj na permanentnú úspešnú účasť našich ilustrátorov na takom prestížnom podujatí, ako je Bienále ilustrácií Bratislava počas celej jeho existencie (1967 – 2009), teda na všetkých jeho 22 ročníkoch.

Krátky filmový dokument SLOVÁ (CI) & OBRAZY prináša portréty pätnástich spisovateľov a ilustrátorov detských kníh, v ktorých priblíži autorov a ich názory na našu súčasnú tvorbu pre deti. V dokumente mladých tvorcov Daniela Riháka, Vila Csina a Petra Minára s hudbou Vladislava Šarišského a Martina Hasáka, pripravenom špeciálne na bolonskú prezentáciu, dostávajú slovo spisovatelia Dušan DUŠEK, Ľubomír FELDEK, Gabriela FUTOVÁ, Erik Jakub GROCH, Daniel HEVIER, Tomáš JANOVIC, Ondrej SLIACKY, Ján ULIČIANSKY a ilustrátori a výtvarníci Dušan KÁLLAY, Miloš KOPTÁK, Martina MATLOVIČOVÁ-KRÁLOVÁ, Svetozár MYDLO, Ľuboslav PAĽO, Jana KISELOVÁ-SITEKOVÁ a Peter UCHNÁR.

Čestné hosťovanie na takom významnom kultúrnom medzinárodnom fóre, akým je bolonský veľtrh, neposkytuje príležitosť len na jednorazovú prezentáciu, ale prostredníctvom viacerých sprievodných programov Slovensko dostáva šancu upriamiť pozornosť svetovej verejnosti na vrcholné diela svojho súčasného umenia a ich tvorcov, a to nielen z oblasti knižnej tvorby. Sprievodné podujatia by mali prispieť k tomu, aby sa dvere do európskych a svetových domov kultúry ľahšie otvárali slovenskému umeniu, a položiť základ na ďalšiu spoluprácu a kultúrne výmeny so zahraničnými partnermi.

Slovenskí ilustrátori budú vítať návštevníkov bolonského veľtrhu už na hlavnej železničnej stanici. V architektonicky zaujímavom priestore, v zrekonštruovanom staničnom podchode upozornia na čestné hosťovanie Slovenska reprodukcie diel ocenených slovenských ilustrátorov na Bienále ilustrácií Bratislava z celej jeho histórie.

Víťazi slávneho Bienále ilustrácií Bratislava, teda nositelia najvyššieho ocenenia Grand Prix zo všetkých 22 ročníkov, sa zídu v ,,sieni slávy“ prostredníctvom výstavy z originálov ich diel. Tejto spoločnosti majstrov svojho umenia poskytla priestory najstaršia univerzita sveta vo svojej starobylej knižnici Biblioteca Archiginnasio.

V najväčšej bolonskej galérii súčasného umenia MAMbo, ktorá je pre mnohých renomovaných európskych výtvarníkov nedosiahnuteľnou métou, budú môcť návštevníci od 25. marca do 25. júla obdivovať dielo slovenského výtvarníka Mateja Kréna Scanner.

Vrcholné diela slovenskej ilustračnej tvorby ponúkne návštevníkom bolonskej radnice v Palazza d´Accursio v  Sala d’Ercole autorská výstava Dva magické svety – prierez ilustrátorskou tvorbou Dušana Kállaya a Kamily Štanclovej.

V priestoroch radnice, v sále Manica lunga ponúkne Slovenské centrum dizajnu tvorbu najmladších dizajnérov – úspešných účastníkov súťaže zameranej na tvorbu hračiek, ktorú pripravilo koncom vlaňajšieho roka práve pri príležitosti čestného hosťovania Slovenska v Bologni. Na výstave Čas na hru sa predstavia okrem študentov stredných a vysokých škôl s výučbou dizajnu a umeleckého remesla aj profesionálni dizajnéri kolekciou dizajnu hračiek. Dovedna je to takmer 70 hračiek – stavebníc, skladačiek, hojdačiek a pohybovadiel, zvieratiek a domčekov, pomôcok na rozvoj motoriky, logiky a kreativity – vytvorených z rôznych materiálov. Okrem dreva, ktoré je najčastejším materiálom, študenti pracovali s textilom, plastmi, ale aj použitými a odhodenými predmetmi.

Slovenské divadelné umenie bude reprezentovať Štátne divadlo Košice baletným predstavením M. R. Štefánik Ondreja Šotha a Zuzany Mistríkovej pred 800-miestnym hľadiskom divadla Arena del Sole.

Súbor bolonského divadlo Reon uvedie divadelnú hru Anny Gruskovej Rabínka a hru Zuzy Ferenczovej a Antona Medowitsa solitaire.sk.

Tradíciu slovenského ľudového divadla, pouličného komediantstva a masiek priblíži náhodným divákom v bolonských uliciach aj na výstavisku svojimi improvizovanými vystúpeniami Vranovské chodúľové divadlo.

Poslucháči bábkoherectva VŠMU z Bratislavy pripravili hravú inscenáciu Štyria škriatkovia a Vivaldi na motívy najnovšej knižky Jána Uličianskeho Štyria škriatkovia a víla.

Súčasné hudobné a interpretačné umenie si môžu poslucháči vychutnať na koncerte džezového dua Gabriel Jonáš a Matúš Jakabčic, sláčikového Slovenského kvarta a koncertoch elektronického folku bratislavskej skupiny Longital.

Slovenskú filmovú animovanú tvorbu budú zastupovať traja poprední animátori a výtvarníci Viktor Kubal, Ivan Popovič, František Jurišič prostredníctvom svojich kreslených a animovaných filmov v multikultúrnom filmovom centre a knižnici špecializovanej na kinematografiu Cineteca di Bologna.

Pre odbornú verejnosť sú pripravené semináre, diskusie za okrúhlym stolom na rozličné témy s účasťou našich a zahraničných osobností, špecialistov vo svojom odbore, napríklad sa bude hovoriť minulosti a súčasnosti slovenskej ilustrácie, o perspektívach a vývoji európskej detskej literatúry, o slovenskej modernej autorskej rozprávke, o histórií BIB-u, o špecifikách prekladu detskej literatúry