Za cenu drsnej jednoduchosti

Plnokrvné fantasy príbehy Davida Gemmella sú strhujúce od prológu po epilóg. Jeho hrdinovia zvyčajne nie sú kladní, ale majú drsný zmysel pre fair play a čierny humor. Predovšetkým v epickej literatúre prináša hodnoty, na ktoré by sa nemalo zabudnúť.

Pripomína, že hlavným hrdinom textu môže byť – aspoň z času na čas – príbeh.

David Gemmell sa narodil  roku 1948 v Londýne.  Zo školy ho vylúčili pre organizovanie hazardných hier. Potom sa živil ako novinár a vyhadzovač v nočných kluboch. Debutoval veľmi úspešne – roku 1984 mu vyšiel román Legenda (Legend, český preklad 1997), v ktorom uviedol na scénu  jednu z hlavných postáv svojej obrazotvornosti – drenajského hrdinu, bojovníka Drussa. Jeho korene siahajú k veľkým hrdinom svetovej epiky – bohatierom eposov Gargantuovi a Porthosovi. Drussova sila, presne ako sila jeho spomenutých predchodcov, je korigovaná civilizačnými návykmi. Je prostý, nie však primitívny bojovník. Práve presné a prísne oddeľovanie drsnej jednoduchosti od primitivizmu je jednou z istôt, ktoré príbehom zabraňujú skĺznuť do vôd lacnej triviálnosti. Drussove príbehy o zrade, láske, pomste a priateľstve autor rozvíja neskôr v ďalších románoch.

Okrem drussovskej línie, prepojenej s príbehmi bojovníka Dakeyrasa a motivicky nadväzujúcej predovšetkým na historické a vojnové romány, vstúpil Gemmell do povedomia čitateľov svojráznou kombináciou fantasy a westernu. Sériu otvoril románom Vlk v tieni (z roku 1987, v českom preklade 1998). Hlavným hrdinom tohto cyklu je John Shadow, hrdý, osamelý strelec, akoby z oka vypadol Clintovi Eastwoodovi (a tiež Rolandovi z Gileadu, pištoľníkovi z prvého zväzku veľkolepej sedemdielnej ságy Stephena Kinga o Temnej veži, Pištoľník vyšiel roku 1982). Korene etiky Gemmellových hrdinov v najvýraznejšej podobe môžeme sledovať v románoch venovaných obdobiu artušovských legiend. Sem patrí román Kráľ duchov (v angl. 1988, český preklad 1998), príbeh mýtického kráľa Uthera Pendragorna.

Okrem množstva príbehov situovaných do fiktívnych svetov Gemmell prerozprával aj príbehy o historických osobnostiach. Alexandrovi Veľkému venoval romány Lion of Macedon (1991) a Dark Prince (1991). Autorov posledný projekt, románové spracovanie Iliady, ktorého prvá časť Trója. Pán strieborného luku vyšla vo Vydavateľstve Slovart, prerušila predčasná smrť 28. 7. 2006.

Gemmell ako autor príbehovej epiky bol a je veľmi populárnym autorom u našich západných susedov. Svedčí o tom okolo dvadsať v češtine vydaných románov, pričom  viaceré z jeho kníh vychádzajú aj v reedíciách.

–mf–