Zápisky z Bibliotéky (5. – 8. 11. 2009)

  Štvrtkové dopoludnie prinieslo medziiným čítanie z knižky Stalo sa prvého septembra (alebo inokedy) (Kalligram) od Pavla Rankova. V tomto prípade sa vyplatí po n-tý raz zopakovať: román poskytuje jednu z najzávažnejších beletristických výpovedí o moderných dejinách Slovenska.

  Priamo s históriou súviseli aj ďalšie podujatia: riaditeľ Literárneho informačného centra Alexander Halvoník uvádzal knižku  Slovenské dejiny I (LIC) od excelentného historika Matúša Kučeru. Publikácia prehľadne zachytáva históriu Slovenska do roku 1526. Je určená predovšetkým stredoškolákom a začínajúcim vysokoškolákom, pútavý štýl však nevylučuje presah smerom k laickej verejnosti a príležitostným záujemcom o tému.

  Žilinské vydavateľstvo Artis Omnis predstavilo na veľtrhu zaujímavú novinku: Na skle maľované / Z dreva vyrezané. Dvojknižka obsahuje spevohru/muzikál Ernesta Brylla a divadelnú hru Ľubomíra Feldeka. Artis Omnis prináša Bryllov text v novom slovenskom preklade autora druhej časti knižky, Ľubomíra Feldeka. Práve Ľubomír Feldek detailne divákom predstavil knižku, porozprával o osudoch vzniku svojej verzie jánošíkovského príbehu.

Piatkové popoludnie patrilo Evite a Slovensku. Keď sa vlani na jar stretla autorka populárnych kníh Stalo sa mi všetko, Všetko alebo nič, Všetko alebo nič: Príbeh pokračuje Evita Urbaníková s Michalom Meškom z kníhkupectva martinus.sk, samozrejme, že sa rozprávali o knižkách. A tak sa pri káve zrodil nápad na kolektívny román. Lenže dvaja inšpirátori sa neuspokojili s úzkym okruhom tvorcov, ale dali príležitosť všetkým. Webová stránka www.slovenskopiseroman.sk sa na 20 týždňov stala tvorivou dielňou, do ktorej každý týždeň pribúdali nové kapitoly. Ako hovorí editorka projektu a zároveň autorka prvej kapitoly Evita Urbaníková: „Týždenne prichádzalo priemerne okolo 70 príspevkov, najväčšia nádielka bola 178 a najmenej 9 príspevkov do jednej kapitoly.“ Demokratický princíp hlasovania uplatnili autori nielen pri rozvíjaní deja a formovaní postáv, ale aj pri určení názvu. Tak sa medzi čitateľov dostal nový slovenský román Minulosť ťa dostane od autorov: Aron Maxell, Peter Debnár, B.B. Fisher, Barbora Panáková, Zuzana Marianková, MiMe, Jerry Dawidow, Peter Šišovský, Gabriela Arva Tóthová, Katarína Havranová, Marci V.K., Andrea Hinková (autorka názvu) a Róbert Vacula (autor obálky). Nadšenie z tvorcov sa na prezentácii prenieslo aj medzi publikum.

  Literárne informačné centrum v spolupráci s Vydavateľstvom Matice slovenskej vydalo dvojzväzkové Dejiny slovenskej literatúry I, II. Prvý zväzok zachytáva úsek do roku 1918, druhý zas novšiu a modernú literatúru s presahmi až do 21. storočia. Práve zmapovanie literárneho terénu po roku 1989 patrí k najväčším prednostiam projektu. Ako uviedli koordinátor projektu/editor, profesor Imrich Sedlák a profesor Ladislav Čúzy (autor časti o medzivojnovej próze), v porovnaní s dielami Stanislava Šmatláka a Viliama Marčoka, zameranými predovšetkým na novú interpretáciu a uchopenie faktov či súvislostí, predstavované dejiny sú predovšetkým prehľadovou prácou pre študentov a širšiu verejnosť. Knižky sú jasne členené a v závere kapitol nájdeme aj portrétiky najvýznamnejších osobností.

  Zvyšok popoludnia spestrilo občianske združenie Generácia.  Členovia petržalského literárneho klubu, zastrešeného pracovníčkou knižnice Ľudmilou Brunnerovou, predstavili, ako aj po minulé roky, aktuálnu básnickú a prozaickú tvorbu svojich členov.

Programy pre deti patria na Bibliotéke k najnavštevovanejším a najvďačnejším. Vydavateľstvo SPN-Mladé letá ponúkalo v svojom stánku štyri pôvodné novinky – Roman Brat: Mordovisko, Ján Navrátil: Lampáš malého plavčíka, Peter Gajdošík: Pavúčikove dobrodružstváPaula Sabolová: Blcha v cirkuse. Posledné dve spolu s detskými čitateľmi uviedli do života za asistencie šaša, ktorý síce mal problémy s bublifukom, ale deti mu s problémom hravo pomohli potom, čo si zručnosť vyskúšali v tkaní pavučiniek. Spisovateľ Ján Uličiansky a výtvarník Michal Kopták sú zohratá dvojica a detskej duši rozumejú. Dokázali to nielen na tvorbe knihy Malá princezná z vydavateľstva Perfekt, ale aj na jej štvrtkovej prezentácii. S ochorením Erika Ondrejičku, ktorý mal predstaviť malým čitateľom svoju knižku Čo sa skrýva v ceruzke si vydavateľka Kveta Dašková poradila pohotovou improvizáciou a deťom predstavila svoju pripravovanú knihu. Jaroslav Rezník v sobotné predpoludnie predstavil svoju knihu Kika spáva v paprike z vydavateľstva Ikar.

Kto prišiel v sobotu v podvečer na prezentáciu knihy Matúša Kučeru Bratislava a Starí Slováci z Vydavateľstva Matice slovenskej neskôr, musel stáť. Skvelý rozprávač, rovnako ako v piatok pri prezentácii Slovenský dejín I., svojich poslucháčov nesklamal.

  Rovnako ako vo štvrtok aj v sobotu vydavateľstvo Ikar naplánovalo besedu so svojimi novými autorkami. Úvod predstavovania nových tvári Ikaru sprvu vyzeral na presilovku pódia proti publiku, ale len čo sa beseda s debutantkami Katarínou Šajbanovou a Slávkou Koleničovou rozprúdila, zaplnilo sa aj auditórium. Autorka troch knižiek pre mládež Martina Solčanská zaujala svojou spontánnosťou a Marek Zákopčan sa zaradeniu medzi ženské autorky nebránil. Prezradil, že má rad „pokleslé“ žánre a romantické love story. Jeho knižka Zradná vášeň však okrem romantiky ponúka aj dve absolútne neromantické vraždy.

Nedeľňajší program ponúkol prezentáciu knižky Čas na ticho (Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov) filozofky a prozaičky Etely Farkašovej, ktorú moderoval riaditeľ VSSS Roman Michelko.

Na nedeľnom sklonku Bibliotéky sme sa ešte stihli opýtať vystavovateľov, ako je už spomenuté v úvodníku na prvej strane, na najčastejšiu otázku návštevníkov. Víťazné dve už poznáte, ostatné boli konkrétnejšie, vzhľadom na jednotlivé expozície. V stánku Vydavateľstva Slovart sa ľudia pýtali na preklad najnovšieho bestselleru Dana Browna The Lost Symbol (v slovenčine vyjde 10. februára 2010!), v spoločnom stánku Združenia vydavateľov a kníhkupcov SR hľadali titul Slovenské masmédiá (Pavol Dinka) a Sartrov Múr (obe vydalo VSSS). Na prírastky v stálych edíciách boli zvedaví v stánku vydavateľstva DAJAMA (Prírodné krásy Slovenska a Kultúrne krásy Slovenska; vydavateľstvo predstavilo aj novú edíciu Slovensko z oblakov a jej prvý titul Hrady / Castles), takisto to bolo s vydavateľstvom Fragment a Perfekt: vo Fragmente hľadali najmä deti novinku z Klubu záhad, a v Perfekte si mnohí chceli kompletizovať edíciu Súborné dielo Vojtecha Zamarovského. V Ikare, ako inak, smerovala otázka našich žien, matiek a mužov, ktorí chcú knihou potešiť naše ženy a matky, na jubilejný, dvadsiaty!, román Táne Keleovej-Vasilkovej Klamstvá – kniha na Bibliotéke avizovaná sa už medzičasom stala reálnou súčasťou kníhkupectiev. V stánku vydavateľstva Marenčin PT dominovala otázka na titul Mafia (Gustáv Murín), vo Fortuna libri zas zaujímal titul Kronika peňazí na Slovensku, v Artfore pútala pozornosť trojica Tracy, Ašer a strom v tituloch Tracyho tiger, Volám sa Ašer Lev Malý strom. V stánku Knižného centra prekvapila Milana Lechana, ktorý roky pracuje v Knižnom centre, jedna pani otázkou: Vy tu pracujete?, ale okrem nej boli viacerí zvedaví na titul Šaláty mnohých chutí (Zdenka Horecká, Vladimír Horecký). Vo vydavateľstvách SPN - Mladé letá a Veda sa opakovali každoročné otázky o novinkách, zato v stánku Aspektu často odznela prostá, milá veta: Ktorá kniha je dobrá? V stánku kresťanských vydavateľstiev padali otázky o knihe receptov rádovej sestry Anastázie 103 zákuskov sestry Anastázie (Dobrá kniha), v Lúči otázkový rekord patril knihám súvisiacim so sv. Jánom M. Vianneym, patrónom kňazov, lebo pápež Benedikt XVI. vyhlásil tento rok za Rok kňazov.

Miloš Ferko